
Nadziewane warzywa
252.6 kcal /
1056.8 kJKalorie
1056.8 kJKalorie
9.8 gBiałko
43.5 gWęglowodany
6.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 cukinie (130g każda)
- 2 bakłażany (400g każdy)
- 2 białe cebule (120g każda)
- 500 g wody
- 10 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 100 g bułki tartej
- 10 liści bazylii, świeżych
- 1 jajko
- 20 g mleka
- ½
- łyżeczki soli
- 1 szczyptę pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Cukinie i bakłażany pokroić wzdłuż na pół. Białe cebule przekroić na pół przez środek. Wszystkie warzywa ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy miejscem przecięcia do dołu, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć przystawkę Varoma z warzywami, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Naczynie żaroodporne lub płaską formę kamionkową „Ben” natłuścić oliwą, odstawić.
- Łyżką wydrążyć miąższ z ugotowanych warzyw, nie naruszając skórki. Miąższ zachować do farszu.
- Do naczynia miksującego wlać oliwę z oliwek, dodać bułkę tartą, liście bazylii, jajko, mleko, sól, pieprz i miąższ z ugotowanych warzyw, wymieszać3 s/obr. 5.
- Warzywa ułożyć w przygotowanym naczyniu żaroodpornym miejscem przecięcia do góry. Warzywa napełnić farszem i skropić oliwą z oliwek. Piec 20-30 min (180°C). Nadziewane warzywa podawać bezpośrednio po przygotowaniu.