Nadziewane warzywa

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
252.6 kcal /
1056.8 kJ
Kalorie
9.8 gBiałko
43.5 gWęglowodany
6.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 cukinie (130g każda)
  • 2 bakłażany (400g każdy)
  • 2 białe cebule (120g każda)
  • 500 g wody
  • 10 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 100 g bułki tartej
  • 10 liści bazylii, świeżych
  • 1 jajko
  • 20 g mleka
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 1 szczyptę pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Cukinie i bakłażany pokroić wzdłuż na pół. Białe cebule przekroić na pół przez środek. Wszystkie warzywa ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy miejscem przecięcia do dołu, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć przystawkę Varoma z warzywami, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Naczynie żaroodporne lub płaską formę kamionkową „Ben” natłuścić oliwą, odstawić.
  4. Łyżką wydrążyć miąższ z ugotowanych warzyw, nie naruszając skórki. Miąższ zachować do farszu.
  5. Do naczynia miksującego wlać oliwę z oliwek, dodać bułkę tartą, liście bazylii, jajko, mleko, sól, pieprz i miąższ z ugotowanych warzyw, wymieszać3 s/obr. 5.
  6. Warzywa ułożyć w przygotowanym naczyniu żaroodpornym miejscem przecięcia do góry. Warzywa napełnić farszem i skropić oliwą z oliwek. Piec 20-30 min (180°C). Nadziewane warzywa podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry