Muffinki marchewkowo-jabłkowe z mąką z płaskurki
121.4 kcal /
508.3 kJKalorie
508.3 kJKalorie
2.8 gBiałko
18.2 gWęglowodany
4.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 160 g mąki pełnoziarnistej z płaskurki, typu 1850 Melvit
- 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 60 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 80 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić3 min/60°C/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Silikonową lub aluminiową formę do muffinek (Ø 7 cm, 4 cm wys.) wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać mąkę, marchewkę, jabłko, cukier, jajka, cynamon, sodę i sok z cytryny, rozdrobnić20 s/obr. 5. Przełożyć równomiernie do papilotek. Piec ok. 25 min (180°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Muffinki marchewkowo-jabłkowe z mąką z płaskurki podawać jako drugie śniadanie lub przekąskę.