Muffinki marchewkowo-jabłkowe z mąką z płaskurki

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
121.4 kcal /
508.3 kJ
Kalorie
2.8 gBiałko
18.2 gWęglowodany
4.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 160 g mąki pełnoziarnistej z płaskurki, typu 1850 Melvit
  • 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 60 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
  • 80 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić3 min/60°C/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Silikonową lub aluminiową formę do muffinek (Ø 7 cm, 4 cm wys.) wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego dodać mąkę, marchewkę, jabłko, cukier, jajka, cynamon, sodę i sok z cytryny, rozdrobnić20 s/obr. 5. Przełożyć równomiernie do papilotek. Piec ok. 25 min (180°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Muffinki marchewkowo-jabłkowe z mąką z płaskurki podawać jako drugie śniadanie lub przekąskę.
Przewijanie do góry