
Ziemniaki i fasolka szparagowa z pesto pietruszkowym
169.5 kcal /
709.4 kJKalorie
709.4 kJKalorie
4 gBiałko
16.9 gWęglowodany
10.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pesto pietruszkowe: 20
- g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 20 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- 1 łyżka migdałów, blanszowanych
- 1 ząbek czosnku
- 10 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 50 g oliwy z oliwek
- ½
- łyżeczki soli
- Gotowane ziemniaki i fasolka: 400
- g wody
- 400 g ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
- 400 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej bez łyka, w całości
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić15 s/obr. 10.
- Dodać orzeszki piniowe, czosnek, natkę pietruszki, oliwę i sól, rozdrobnić20 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić kolejne10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej fasolkę szparagową, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, gotować na parze25-30 min/Varoma/obr. 1.
- Zdjąć przystawkę Varoma. Ugotowaną na parze fasolkę przełożyć na półmisek. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowane na parze ziemniaki przełożyć na półmisek z fasolką. Ziemniaki i fasolkę szparagową podawać skropione pesto pietruszkowym.