
Ziemniaki Hasselback i dip z serem pleśniowym
567.6 kcal /
2374.9 kJKalorie
2374.9 kJKalorie
22.6 gBiałko
41.1 gWęglowodany
35.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ziemniaki Hasselback: 40
- g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 40 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 6 ziemniaków podłużnych, nieobranych, dokładnie umytych (180-200g każdy)
- 6 plastrów boczku parzonego, w plastrach pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 gałązka rozmarynu, świeżego tylko liście
- (opcjonalnie)
- 700 g wody
- olej do posmarowania
- Dip z serem pleśniowym: 60
- g korniszonów pokrojonych na 3 cm kawałki
- 100 – 125 g sera z niebieską pleśnią pokrojonego na kawałki
- 250 g twarogu, półtłustego podzielonego na kawałki
- 200 – 220 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- ½ – ¾
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 5 – 10 g szczypiorku drobno posiekanego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Ziemniaki nakroić co 2 mm w taki sposób, aby nie przekroić skórki i pozostawić ziemniaki w postaci połączonych plastrów (patrz wskazówka). Pomiędzy plastry ziemniaków włożyć kawałki plastrów boczku i liście rozmarynu, oprószyć solą i pieprzem. Ziemniaki ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć przystawkę Varoma z ziemniakami, gotować na parze40 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie, pod koniec czasu gotowania na parze rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma. Ziemniaki przełożyć rozcięciami ku górze na przygotowaną blachę, posmarować olejem za pomocą pędzelka i posypać rozdrobnionym parmezanem. Piec 15-20 min (220°C) lub do momentu, aż ziemniaki nabiorą złotobrązowego koloru. W tym czasie przygotować dip z serem pleśniowym. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć korniszony, rozdrobnić2-3 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ser i twaróg, dodać śmietanę, sól i pieprz, rozdrobnić15 s/obr. 5.
- Dodać rozdrobnione korniszony i szczypiorek, wymieszać15 s//obr. 2. Ziemniaki Hasselback podawać z dipem z serem pleśniowym bezpośrednio po przygotowaniu.