Ziemniaki Hasselback i dip z serem pleśniowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
567.6 kcal /
2374.9 kJ
Kalorie
22.6 gBiałko
41.1 gWęglowodany
35.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ziemniaki Hasselback: 40
  • g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 40 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 6 ziemniaków podłużnych, nieobranych, dokładnie umytych (180-200g każdy)
  • 6 plastrów boczku parzonego, w plastrach pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 gałązka rozmarynu, świeżego tylko liście
  • (opcjonalnie)
  • 700 g wody
  • olej do posmarowania
  • Dip z serem pleśniowym: 60
  • g korniszonów pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 100 – 125 g sera z niebieską pleśnią pokrojonego na kawałki
  • 250 g twarogu, półtłustego podzielonego na kawałki
  • 200 – 220 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • ½ – ¾
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 5 – 10 g szczypiorku drobno posiekanego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Ziemniaki nakroić co 2 mm w taki sposób, aby nie przekroić skórki i pozostawić ziemniaki w postaci połączonych plastrów (patrz wskazówka). Pomiędzy plastry ziemniaków włożyć kawałki plastrów boczku i liście rozmarynu, oprószyć solą i pieprzem. Ziemniaki ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć przystawkę Varoma z ziemniakami, gotować na parze40 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie, pod koniec czasu gotowania na parze rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma. Ziemniaki przełożyć rozcięciami ku górze na przygotowaną blachę, posmarować olejem za pomocą pędzelka i posypać rozdrobnionym parmezanem. Piec 15-20 min (220°C) lub do momentu, aż ziemniaki nabiorą złotobrązowego koloru. W tym czasie przygotować dip z serem pleśniowym. Opróżnić naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć korniszony, rozdrobnić2-3 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć ser i twaróg, dodać śmietanę, sól i pieprz, rozdrobnić15 s/obr. 5.
  6. Dodać rozdrobnione korniszony i szczypiorek, wymieszać15 s//obr. 2. Ziemniaki Hasselback podawać z dipem z serem pleśniowym bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry