Ziemniaczany quiche z czosnkiem niedźwiedzim

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
156.5 kcal /
655.2 kJ
Kalorie
7.3 gBiałko
16.2 gWęglowodany
7.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • Ciasto ziemniaczane: olej rzepakowy ilość do natłuszczenia formy
  • 500 g ziemniaków mączystych, pokrojonych na kawałki
  • 70 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej plus 2-4 łyżki (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Nadzienie: 50
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 1 pęczek liści czosnku niedźwiedziego, świeżych (ok. 60g), pokrojonych na 5 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 4 jajka
  • 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 200 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
  • ¼
  • łyżeczki soli (opcjonalnie)
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu białego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę do tarty (Ø 26 cm) natłuścić olejem, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, cebulę i czosnek, dodać mąkę, jajko, sól i pieprz, rozdrobnić20-30 s/obr. 5. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać 2-4 łyżki mąki, wymieszać5 s/obr. 4. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, uformować wyższe brzegi.
  4. Piec 30 min (200°C), następnie przykryć folią aluminiową i piec kolejne 10 min (200°C). Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia na ok. 10 min. W tym czasie obniżyć temp. do 180°C i przygotować nadzienie. Opłukać naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  6. Dodać czosnek niedźwiedzi, dusić2 min/120°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać śmietanę, sól i pieprz, zmiksować20 s/obr. 6.
  8. Dodać rozdrobniony parmezan, duszony czosnek niedźwiedzi z cebulą, wymieszać10 s//obr. 2. Przełożyć na przygotowany wcześniej spód (patrz wskazówka), składniki równomiernie rozprowadzić za pomocą kopystki.
  9. Piec ok. 30 min (180°C) lub do momentu, aż masa się zetnie i nabierze złotobrązowego koloru. Ziemniaczany quiche z czosnkiem niedźwiedzim podawać pokrojony na kawałki na ciepło lub zimno.
Przewijanie do góry