
Ziemniaczany quiche z czosnkiem niedźwiedzim
156.5 kcal /
655.2 kJKalorie
655.2 kJKalorie
7.3 gBiałko
16.2 gWęglowodany
7.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- Ciasto ziemniaczane: olej rzepakowy ilość do natłuszczenia formy
- 500 g ziemniaków mączystych, pokrojonych na kawałki
- 70 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej plus 2-4 łyżki (opcjonalnie)
- 1 jajko
- ¾
- łyżeczki soli
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Nadzienie: 50
- g cebuli przekrojonej na pół
- 10 g oleju rzepakowego
- 1 pęczek liści czosnku niedźwiedziego, świeżych (ok. 60g), pokrojonych na 5 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 4 jajka
- 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 200 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
- ¼
- łyżeczki soli (opcjonalnie)
- ¼
- łyżeczki pieprzu białego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę do tarty (Ø 26 cm) natłuścić olejem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, cebulę i czosnek, dodać mąkę, jajko, sól i pieprz, rozdrobnić20-30 s/obr. 5. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać 2-4 łyżki mąki, wymieszać5 s/obr. 4. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, uformować wyższe brzegi.
- Piec 30 min (200°C), następnie przykryć folią aluminiową i piec kolejne 10 min (200°C). Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia na ok. 10 min. W tym czasie obniżyć temp. do 180°C i przygotować nadzienie. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać czosnek niedźwiedzi, dusić2 min/120°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać śmietanę, sól i pieprz, zmiksować20 s/obr. 6.
- Dodać rozdrobniony parmezan, duszony czosnek niedźwiedzi z cebulą, wymieszać10 s//obr. 2. Przełożyć na przygotowany wcześniej spód (patrz wskazówka), składniki równomiernie rozprowadzić za pomocą kopystki.
- Piec ok. 30 min (180°C) lub do momentu, aż masa się zetnie i nabierze złotobrązowego koloru. Ziemniaczany quiche z czosnkiem niedźwiedzim podawać pokrojony na kawałki na ciepło lub zimno.