
Ziemniaczane wieżyczki z parmezanem i tymiankiem (TM6)
475.8 kcal /
1990.9 kJKalorie
1990.9 kJKalorie
13.7 gBiałko
30 gWęglowodany
34.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- olej od natłuszczenia
- 600 g ziemniaków obranych, całych przekrojonych na pół, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 80 g sera parmezan pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 80 g seragrana padano pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 1 łyżeczka soli
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 1 – 2 gałązki liści tymianku, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę do muffinek natłuścić za pomocą pędzelka, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ziemniaki i parmezan, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć parmezan. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Cienko. Starty parmezan przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ziemniaki. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Pokrojone ziemniaki przełożyć do innego naczynia, dodać ½ łyżeczki soli, wymieszać, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i tymianek, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 50 g startego parmezanu, śmietanę, pozostałe ½ łyżeczki soli, pieprz i paprykę, wymieszać30 s/obr. 5.
- Plastry ziemniaków układać w wieżyczki w zagłębieniach przygotowanej formy do muffinek. Każdą wieżyczkę posmarować za pomocą pędzelka masą śmietanową. Posypać pozostałym startym parmezanem. Piec 25-30 min (170°C) lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie i złotobrązowe. Formę z wieżyczkami odstawić na 5 min, następnie ostrożnie wyjąć z zagłębień. Ziemniaczane wieżyczki z parmezanem i tymiankiem podawać udekorowane tymiankiem.