
Ziemniaczana tortilla na parze (TM6)
240.3 kcal /
1005.4 kJKalorie
1005.4 kJKalorie
15.4 gBiałko
13.6 gWęglowodany
13.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g ziemniaków pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 80 g sera żółtego pokrojonego na kawałki
- 6 jajek
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- 500 g wody
- pieprz czarny, mielony do smaku
- natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy. Wkład Varomy wyłożyć odpowiednio dociętym papierem do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ziemniaki, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone ziemniaki. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Pokrojone ziemniaki przełożyć na przygotowany wkład Varomy, równomiernie rozłożyć, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i ser, rozdrobnić7 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jajka i sól, wymieszać20 s/obr. 3. Masę jajeczną przelać na wkład Varomy z ziemniakami, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma z tortillą, gotować na parze30-35 min/Varoma/obr. 1. Ziemniaczaną tortillę na parze przyprawić pieprzem, udekorować natką pietruszki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.