
Zielony chleb ze szpinakiem
120.8 kcal /
505.9 kJKalorie
505.9 kJKalorie
3 gBiałko
17.3 gWęglowodany
4.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 230 g wody letniej
- 120 g liści szpinaku baby, świeżych
- 500 g mąki orkiszowej, białej typu 700, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 500 g mąki pszennej chlebowej typu 750, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 50 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 10 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać szpinak, zmiksować30 s/obr. 10.
- Dodać mąkę, masło, drożdże, cukier i sól, wyrobić Ciasto /3 min. W tym czasie formę keksową (30 x 12 x 10 cm) natłuścić masłem, odstawić. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 1 godz. do wyrośnięcia, następnie wyrobić kolejne Ciasto /1 min.
- Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i uformować wałek dł. 30 cm. Przełożyć do przygotowanej formy, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Piec 30-35 min (200°C) lub do momentu, aż chleb będzie złotobrązowy. Upieczony chleb ostrożnie wyjąć z formy, przełożyć na kratkę. Zielony chleb ze szpinakiem podawać pokrojony na kromki, z wybranymi dodatkami.