Zielony chleb ze szpinakiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
120.8 kcal /
505.9 kJ
Kalorie
3 gBiałko
17.3 gWęglowodany
4.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 230 g wody letniej
  • 120 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 500 g mąki orkiszowej, białej typu 700, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typu 750, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 50 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ½
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać szpinak, zmiksować30 s/obr. 10.
  2. Dodać mąkę, masło, drożdże, cukier i sól, wyrobić Ciasto /3 min. W tym czasie formę keksową (30 x 12 x 10 cm) natłuścić masłem, odstawić. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 1 godz. do wyrośnięcia, następnie wyrobić kolejne Ciasto /1 min.
  3. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i uformować wałek dł. 30 cm. Przełożyć do przygotowanej formy, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Piec 30-35 min (200°C) lub do momentu, aż chleb będzie złotobrązowy. Upieczony chleb ostrożnie wyjąć z formy, przełożyć na kratkę. Zielony chleb ze szpinakiem podawać pokrojony na kromki, z wybranymi dodatkami.
Przewijanie do góry