Zielone szpecle z sosem serowym i pomidorkami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
664 kcal /
2780 kJ
Kalorie
25 gBiałko
66.3 gWęglowodany
33.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Zielone szpecle: 1 – 2
  • ząbki czosnku
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 125 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 100 g wody plus dodatkowa ilość dogotowania
  • 275 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 ½
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość dogotowania
  • Sos: 60
  • g orzechów włoskich, łuskanych
  • 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
  • 250 g mleka
  • 100 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
  • 10 g mąki pszennej
  • 80 g seragorgonzola (patrz wariant), pokrojonego na kawałki
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • liście szpinaku baby, świeże do podania (ok. 70g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić1 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać szpinak, dusić3 min/120°C/obr. 2.
  3. Dodać wodę, mąkę, jajka, serek kremowy, gałkę muszkatołową, pieprz i sól, wymieszać1 min/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 30 min. W tym czasie w dużym garnku zagotować osoloną wodę (1 łyżeczka soli na 1 litr wody).
  4. Deskę do krojenia zmoczyć pod bieżącą wodą, umieścić na niej ¼ ciasta, rozsmarować zwilżoną kopystką. Zanurzyć kopystkę w gotującej się wodzie, następnie za jej pomocą odcinać kawałki ciasta, zsuwając je z deski bezpośrednio do garnka w taki sposób, aby powstawały długie, cienkie nitki (szerokości ok. 3 mm). Gotować 3-4 min, następnie wyjmować z wody łyżką cedzakową i przekładać do dolnej części przystawki Varoma. Deskę ponownie zmoczyć pod bieżącą wodą, nałożyć kolejną porcję ciasta i odkrajać zwilżoną kopystką. Czynności powtarzać aż do skończenia ciasta. Umyć naczynie miksujące.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej orzechy, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć suszone pomidory, rozdrobnić5 s/obr. 5. Pomidory zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać mleko, serek kremowy, mąkę, ser gorgonzola, gałkę muszkatołową, pieprz i sól, gotować4 min/100°C/obr. 4. W tym czasie na kuchence na suchej patelni uprażyć odważone orzechy, odstawić.
  8. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pomidorki koktajlowe, odstawić.
  9. Szpecle przełożyć do 4 słoików z pokrywką typu twist-off (720 ml), polać sosem serowym, następnie równomiernie rozłożyć odważone pomidory i szpinak, udekorować uprażonymi orzechami włoskimi. Zielone szpecle z sosem serowym i pomidorkami podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować na wynos i podgrzać przed podaniem (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry