
Zielone szpecle z sosem serowym i pomidorkami
664 kcal /
2780 kJKalorie
2780 kJKalorie
25 gBiałko
66.3 gWęglowodany
33.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Zielone szpecle: 1 – 2
- ząbki czosnku
- 15 g oliwy z oliwek
- 125 g liści szpinaku baby, świeżych
- 100 g wody plus dodatkowa ilość dogotowania
- 275 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 50 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość dogotowania
- Sos: 60
- g orzechów włoskich, łuskanych
- 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
- 250 g mleka
- 100 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
- 10 g mąki pszennej
- 80 g seragorgonzola (patrz wariant), pokrojonego na kawałki
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki soli
- 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- liście szpinaku baby, świeże do podania (ok. 70g)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić1 min/120°C/obr. 1.
- Dodać szpinak, dusić3 min/120°C/obr. 2.
- Dodać wodę, mąkę, jajka, serek kremowy, gałkę muszkatołową, pieprz i sól, wymieszać1 min/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 30 min. W tym czasie w dużym garnku zagotować osoloną wodę (1 łyżeczka soli na 1 litr wody).
- Deskę do krojenia zmoczyć pod bieżącą wodą, umieścić na niej ¼ ciasta, rozsmarować zwilżoną kopystką. Zanurzyć kopystkę w gotującej się wodzie, następnie za jej pomocą odcinać kawałki ciasta, zsuwając je z deski bezpośrednio do garnka w taki sposób, aby powstawały długie, cienkie nitki (szerokości ok. 3 mm). Gotować 3-4 min, następnie wyjmować z wody łyżką cedzakową i przekładać do dolnej części przystawki Varoma. Deskę ponownie zmoczyć pod bieżącą wodą, nałożyć kolejną porcję ciasta i odkrajać zwilżoną kopystką. Czynności powtarzać aż do skończenia ciasta. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej orzechy, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć suszone pomidory, rozdrobnić5 s/obr. 5. Pomidory zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mleko, serek kremowy, mąkę, ser gorgonzola, gałkę muszkatołową, pieprz i sól, gotować4 min/100°C/obr. 4. W tym czasie na kuchence na suchej patelni uprażyć odważone orzechy, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pomidorki koktajlowe, odstawić.
- Szpecle przełożyć do 4 słoików z pokrywką typu twist-off (720 ml), polać sosem serowym, następnie równomiernie rozłożyć odważone pomidory i szpinak, udekorować uprażonymi orzechami włoskimi. Zielone szpecle z sosem serowym i pomidorkami podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować na wynos i podgrzać przed podaniem (patrz wskazówka).