
Zielone szparagi z łososiem i jajkami w koszulkach
311.7 kcal /
1303.9 kJKalorie
1303.9 kJKalorie
21.3 gBiałko
7.7 gWęglowodany
22.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
- 300 – 350 g zielonych szparagów
- 200 g filetów z łososia, świeżych pokrojonych w paski o szer. 2 cm
- sól do przyprawienia ryby i jajek
- pieprz czarny, mielony do przyprawienia ryby i jajek
- sok z cytryny świeżo wyciśnięty, do przyprawienia ryby
- 4 jajka
- 500 g wody
- pomidorki cherry przekrojone na pół, do podania (ok. 200g)
- 1 awokado pokrojone w 1 cm kostkę (ok. 130g)
- kiełki słonecznika do podania (ok. 100g)
- 1 granat tylko miąższ (ok. 100g)
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić6 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej szparagi. Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe części łodyg (ok. 3 cm), następnie pokroić na 5 cm kawałki, odstawić. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szparagi, włożyć wkład Varomy i odważyć łososia. Łososia doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, odstawić.
- Miarkę wyłożyć folią spożywczą, wbić do środka jajko, doprawić solą i pieprzem, następnie związać powstałą paczuszkę nicią. Czynność powtórzyć ze wszystkimi jajkami, następnie paczuszki ułożyć na wkładzie Varomy razem z łososiem, odstawić przystawkę Varoma.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze13 min/Varoma/obr. 2. Jeżeli po tym czasie jajka nie będą gotowe (białka powinny być ścięte, natomiast żółtka półpłynne), należy gotować na parze kolejne2 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Przygotować 4 talerze, na każdym z nich ułożyć łososia, szparagi, pomidory, awokado i kiełki słonecznika. Jajko wyjąć z folii i umieścić na powierzchni sałatki, całość posypać rozdrobnionym wcześniej serem i udekorować kawałkami miąższu granatu. Zielone szparagi z łososiem i jajkami w koszulkach podawać bezpośrednio po przygotowaniu.