Zielone omleciki z Varomy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
103 kcal /
431 kJ
Kalorie
9 gBiałko
2 gWęglowodany
6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • olej do natłuszczenia
  • 20 g migdałów, ze skórką
  • 20 g migdałów, blanszowanych
  • 100 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 opakowanie mozzarelli, light (125g), pokrojonej na kawałki
  • 4 jajka
  • 40 g mleka chudego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki suszonych płatków chili plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 500 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Natłuścić olejem 6 porcelanowych foremek do Varomy, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić10 s/obr. 8. Połową rozdrobnionych migdałów oprószyć wnętrze porcelanowych foremek do Varomy, pozostałą część pozostawić w naczyniu miksującym.
  3. Do naczynia miksującego dodać szpinak, natkę pietruszki i mozzarellę, rozdrobnić10 s/obr. 4. Przełożyć mieszankę do przygotowanych wcześniej foremek do Varomy.
  4. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, sól, pieprz i płatki chili, wymieszać5 s/obr. 5. Przełożyć do foremek do Varomy z mieszanką szpinaku, natki pietruszki i mozzarelli. Każdą foremkę przykryć szczelnie folią spożywczą, umieścić w dolnej części przystawki Varoma, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć przystawkę Varoma z omlecikami, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ostrożnie usunąć folię z foremek. Zielone omleciki z Varomy podawać oprószone płatkami chili z dodatkiem np. pieczywa lub sałatki.
Przewijanie do góry