
Zielone omleciki z Varomy
103 kcal /
431 kJKalorie
431 kJKalorie
9 gBiałko
2 gWęglowodany
6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- olej do natłuszczenia
- 20 g migdałów, ze skórką
- 20 g migdałów, blanszowanych
- 100 g liści szpinaku baby, świeżych
- 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 opakowanie mozzarelli, light (125g), pokrojonej na kawałki
- 4 jajka
- 40 g mleka chudego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki suszonych płatków chili plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 500 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Natłuścić olejem 6 porcelanowych foremek do Varomy, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić10 s/obr. 8. Połową rozdrobnionych migdałów oprószyć wnętrze porcelanowych foremek do Varomy, pozostałą część pozostawić w naczyniu miksującym.
- Do naczynia miksującego dodać szpinak, natkę pietruszki i mozzarellę, rozdrobnić10 s/obr. 4. Przełożyć mieszankę do przygotowanych wcześniej foremek do Varomy.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, sól, pieprz i płatki chili, wymieszać5 s/obr. 5. Przełożyć do foremek do Varomy z mieszanką szpinaku, natki pietruszki i mozzarelli. Każdą foremkę przykryć szczelnie folią spożywczą, umieścić w dolnej części przystawki Varoma, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć przystawkę Varoma z omlecikami, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ostrożnie usunąć folię z foremek. Zielone omleciki z Varomy podawać oprószone płatkami chili z dodatkiem np. pieczywa lub sałatki.