Zielone naleśniki z szynką i serem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
252.5 kcal /
1056.5 kJ
Kalorie
14.5 gBiałko
22.3 gWęglowodany
11.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto naleśnikowe: 250
  • g mąki pszennej
  • 500 g mleka
  • 200 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego uprzednio rozmrożonego, odsączonego
  • 15 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • Nadzienie: 200
  • g sera cheddar pokrojonego na kawałki
  • 200 g seragouda pokrojonego na kawałki
  • 180 g szynki pokrojonej na 2,5 cm kawałki
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać mleko, szpinak, oliwę, jajka i sól, zmiksować20 s/obr. 7.
  2. Nieprzywierającą patelnię natłuścić niewielką ilością oliwy i rozgrzać na średniej mocy palnika. Ciasto na naleśniki wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć 2-3 min lub do czasu, aż brzegi się zarumienią. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejną 1 min. Przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, przykryć czystą ściereczką kuchenną, aby naleśnik nie ostygł. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki. Umyć naczynie miksujące i przygotować nadzienie.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić5 s/obr. 8. 3 łyżki rozdrobnionego sera przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego dodać szynkę i pieprz, rozdrobnić10 s/obr. 4. Nadzienie nałożyć na naleśniki (ok. 2 łyżki na szt.). Naleśniki zwinąć, ułożyć na przygotowanej blasze i posypać rozdrobnionym serem. Piec ok. 15 min (180°C), do momentu, aż ser się roztopi, a brzegi naleśników się zrumienią. Zielone naleśniki z szynką i serem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry