
Zielone cannelloni
377 kcal /
1578 kJKalorie
1578 kJKalorie
13.9 gBiałko
49.4 gWęglowodany
17.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 2 gałązki tymianku, świeżego
- 1 liść laurowy, suszony
- ¾
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g wody
- 400 g pora pokrojonego w 2 cm plastry
- 350 g różyczek brokułu
- Masa śmietanowo-serowa: 150
- g seragorgonzola pokrojonego na kawałki
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 opakowanie makaronu jajecznego, suchego, typu cannelloni (ok. 20 szt., 250g)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić5 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, tymianek, liść laurowy, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, podgrzać15 min/90°C//obr. 1.
- Z naczynia miksującego ostrożnie wyjąć gałązki tymianku i liść laurowy, zmiksować15 s/obr. 10. Zawartość naczynia miksującego przelać do naczynia żaroodpornego, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego por. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej brokuł, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowany por i brokuł, rozdrobnić3 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce.
- Do naczynia miksującego włożyć ser gorgonzola, dodać śmietanę, ¼ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, podgrzać4 min/60°C/obr. 1. Następnie wymieszać20 s/obr. 4. Do rozdrobnionych warzyw wlać ⅓ powstałej masy śmietanowo-serowej i dodać ½ rozdrobnionego parmezanu, wymieszać. Cannelloni po kolei napełniać farszem i układać jedno obok drugiego na sosie pomidorowym w naczyniu żaroodpornym. Zalać pozostałą masą śmietanowo-serową, wierzch makaronu posypać parmezanem. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywą.
- Piec 15 min (180°C), po tym czasie ostrożnie zdjąć pokrywę i piec kolejne 15 min (180°C). Zielone cannelloni podawać na ciepło.