Zielone cannelloni

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
377 kcal /
1578 kJ
Kalorie
13.9 gBiałko
49.4 gWęglowodany
17.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 2 gałązki tymianku, świeżego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 g wody
  • 400 g pora pokrojonego w 2 cm plastry
  • 350 g różyczek brokułu
  • Masa śmietanowo-serowa: 150
  • g seragorgonzola pokrojonego na kawałki
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 opakowanie makaronu jajecznego, suchego, typu cannelloni (ok. 20 szt., 250g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić5 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać pomidory, tymianek, liść laurowy, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, podgrzać15 min/90°C//obr. 1.
  4. Z naczynia miksującego ostrożnie wyjąć gałązki tymianku i liść laurowy, zmiksować15 s/obr. 10. Zawartość naczynia miksującego przelać do naczynia żaroodpornego, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego por. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej brokuł, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  6. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  7. Do naczynia miksującego włożyć ugotowany por i brokuł, rozdrobnić3 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce.
  8. Do naczynia miksującego włożyć ser gorgonzola, dodać śmietanę, ¼ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, podgrzać4 min/60°C/obr. 1. Następnie wymieszać20 s/obr. 4. Do rozdrobnionych warzyw wlać ⅓ powstałej masy śmietanowo-serowej i dodać ½ rozdrobnionego parmezanu, wymieszać. Cannelloni po kolei napełniać farszem i układać jedno obok drugiego na sosie pomidorowym w naczyniu żaroodpornym. Zalać pozostałą masą śmietanowo-serową, wierzch makaronu posypać parmezanem. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywą.
  9. Piec 15 min (180°C), po tym czasie ostrożnie zdjąć pokrywę i piec kolejne 15 min (180°C). Zielone cannelloni podawać na ciepło.
Przewijanie do góry