
Zielone bao z szarpaną kaczką
266 kcal /
1114 kJKalorie
1114 kJKalorie
14 gBiałko
30 gWęglowodany
10 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Zielone bułeczki bao: 110
- g wody
- 80 g liści szpinaku baby, świeżych
- 320 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 30 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski, Varomy i ciasta
- 15 g cukru
- 10 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- ½
- łyżeczki soli
- Szarpana kaczka: 50
- g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 20 g oleju
- 500 g piersi z kaczki, ze skórą, bez kości pokrojonej na 5-6 cm kawałki
- 500 g piersi z kaczki, bez skóry, bez kości pokrojonej na 5-6 cm kawałki
- 100 g powideł śliwkowych
- 80 g wody
- 40 g sosu sojowego
- 30 – 40 g miodu
- 15 g octu jabłkowego
- ½
- łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)
- roszponka do podania
- 1 ogórek pokrojony w 2-3 mm słupki
- szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji
- czerwona papryczka chili, świeża pokrojona w 1 mm plastry, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać szpinak, zmiksować30 s/obr. 10.
- Dodać mąkę, olej, cukier, drożdże, proszek do pieczenia i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić na ok. 45 min lub do momentu, aż ciasto podwoi objętość. W tym czasie umyć naczynie miksujące. Dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy natłuścić olejem, odstawić.
- Na oprószonym mąką blacie podzielić wyrośnięte ciasto na 12 części (po 45-50 g), uformować kule, następnie każdą kulę rozwałkować na owalny placek (ok. 12 x 9 cm). Wierzch placków posmarować olejem za pomocą pędzelka, następnie każdy placek złożyć na pół. 5 szt. ułożyć we wcześniej przygotowanej dolnej części przystawki Varoma, a pozostałe 7 szt. na wkładzie Varomy, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć szalotki, czosnek i imbir, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać kaczkę, powidła, wodę, sos sojowy, miód, ocet jabłkowy, przyprawę 5 smaków i pieprz cayenne, nałożyć przystawkę Varoma z bao, gotować na parze20 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Zawartość naczynia miksującego rozdrobnić4-6 s//obr. 4. Przełożyć do innego naczynia. Do środka każdej bułeczki włożyć 2-3 kępki roszponki, ok. 2 łyżki szarpanej kaczki i porcję ogórka. Wierzch udekorować świeżym szczypiorkiem i plasterkami chili. Zielone bao z szarpaną kaczką podawać bezpośrednio po przygotowaniu.