
Zielona zupa minestrone
189 kcal /
791 kJKalorie
791 kJKalorie
8 gBiałko
15 gWęglowodany
9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 4 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 4 gałązki bazylii, świeżej tylko liście
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 750 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 250 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
- 200 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej pokrojonych na 3 cm kawałki
- 250 g cukinii pokrojonej na 2 cm kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia włożyć parmezan, natkę pietruszki i bazylię, rozdrobnić10 s/obr. 6. Ziołowy parmezan przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić8 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej fasolkę, gotować na parze13 min/Varoma/obr. 1. Otworzyć ostrożnie pokrywę przystawki Varoma, do dolnej części z fasolką odważyć cukinię, gotować na parze kolejne8 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki.
- Do naczynia miksującego dodać ugotowane na parze warzywa, dokładnie wymieszać.
- Zieloną zupę minestrone podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną ziołowym parmezanem.