
Żelka mango do tortów
13.3 kcal /
55.6 kJKalorie
55.6 kJKalorie
0.4 gBiałko
3.1 gWęglowodany
0.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g mango, bardzo dojrzałego pokrojonego na kawałki
- 400 g mango, mrożonego, w kawałkach uprzednio rozmrożonego
- 2 ½
- łyżeczki żelatyny w proszku
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć mango, zmiksować30 s/obr. 10. Mango zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać żelatynę i sok z cytryny, podgrzewać5 min/90°C/obr. 2. W tym czasie tortownicę o średnicy 2-3 cm mniejszą niż średnica tortu wyłożyć dokładnie folią spożywczą (patrz wskazówka). Masę mango przelać do tortownicy, odstawić do lekkiego ostudzenia na 15 min, następnie odstawić do lodówki na min. 3 godz. do stężenia. Żelki mango użyć jako składnik wybranego tortu.