Żelka mango do tortów

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
13.3 kcal /
55.6 kJ
Kalorie
0.4 gBiałko
3.1 gWęglowodany
0.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g mango, bardzo dojrzałego pokrojonego na kawałki
  • 400 g mango, mrożonego, w kawałkach uprzednio rozmrożonego
  • 2 ½
  • łyżeczki żelatyny w proszku
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć mango, zmiksować30 s/obr. 10. Mango zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać żelatynę i sok z cytryny, podgrzewać5 min/90°C/obr. 2. W tym czasie tortownicę o średnicy 2-3 cm mniejszą niż średnica tortu wyłożyć dokładnie folią spożywczą (patrz wskazówka). Masę mango przelać do tortownicy, odstawić do lekkiego ostudzenia na 15 min, następnie odstawić do lodówki na min. 3 godz. do stężenia. Żelki mango użyć jako składnik wybranego tortu.
Przewijanie do góry