
Żeberka wieprzowe z meksykańską salsą pomidorową
593 kcal /
2255 kJKalorie
2255 kJKalorie
23.86 gBiałko
28.13 gWęglowodany
36.49 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Salsa pomidorowa: 1
- łyżeczka soli
- 1 gałązka kolendry, świeżej tylko liście
- 500 g pomidorów bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 30 g papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 50 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- Żeberka: 1
- łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 200 g coli
- 140 g papryczek chili chipotle, z puszki (np. La Costeña®)
- 100 g brązowego cukru
- 80 g sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 180 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 40 g oleju
- 1000 g żeberek wieprzowych pokrojonych na 4 cm kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory, papryczkę chili, czosnek, cebulę, sól i kolendrę, rozdrobnić6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić1 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać colę, dodać papryczki chili chipotle, cukier brązowy i sos sojowy, zmiksować20 s/obr. 10. Sos przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 6.
- Dodać żeberka, sól i pieprz, dusić7 min/120°C//obr. 1.
- Dodać sos, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować40 min/100°C//obr. 1.
- Żeberka podawać z sosem i z dodatkiem salsy pomidorowej.