Żeberka wieprzowe z meksykańską salsą pomidorową

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
593 kcal /
2255 kJ
Kalorie
23.86 gBiałko
28.13 gWęglowodany
36.49 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Salsa pomidorowa: 1
  • łyżeczka soli
  • 1 gałązka kolendry, świeżej tylko liście
  • 500 g pomidorów bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 30 g papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • Żeberka: 1
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 200 g coli
  • 140 g papryczek chili chipotle, z puszki (np. La Costeña®)
  • 100 g brązowego cukru
  • 80 g sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 180 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 40 g oleju
  • 1000 g żeberek wieprzowych pokrojonych na 4 cm kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć pomidory, papryczkę chili, czosnek, cebulę, sól i kolendrę, rozdrobnić6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić1 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać colę, dodać papryczki chili chipotle, cukier brązowy i sos sojowy, zmiksować20 s/obr. 10. Sos przelać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 6.
  4. Dodać żeberka, sól i pieprz, dusić7 min/120°C//obr. 1.
  5. Dodać sos, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować40 min/100°C//obr. 1.
  6. Żeberka podawać z sosem i z dodatkiem salsy pomidorowej.
Przewijanie do góry