
Żeberka w sosie słodko-kwaśnym
763.3 kcal /
3193.5 kJKalorie
3193.5 kJKalorie
14.2 gBiałko
13.6 gWęglowodany
71.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g oleju
- 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 500 g żeberek wieprzowych, pasków pokrojonych na 5 cm kawałki
- 50 g cukru pudru (patrz wskazówka)
- 50 g wina ryżowego
- 50 g białego wina, wytrawnego
- 50 g octu
- 15 g sosu sojowego jasnego
- 10 g sosu sojowego ciemnego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać olej, dodać imbir, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać żeberka, cukier puder, wino, ocet, jasny sos sojowy i ciemny sos sojowy, odparowywać25 min/120°C//obr. , następnie wymieszać5 s//obr. 2. Żeberka w sosie słodko-kwaśnym podawać bezpośrednio po przygotowaniu.