Żeberka w kapuście

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
896 kcal /
3752 kJ
Kalorie
41.2 gBiałko
11.7 gWęglowodany
79.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1000 g żeberek wieprzowych, pasków pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 800 g kapusty kiszonej odsączonej z zalewy
  • 120 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do obsmażenia żeberek
  • 850 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki kminku, mielonego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej żeberka, oprószyć je solą i ½ łyżeczki pieprzu, odstawić.
  2. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć żeberka ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kapustę kiszoną i przepłukać ją pod zimną, bieżącą wodą. Odcisnąć i pokroić kapustę na 2-3 cm kawałki, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, marchewkę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać olej, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  6. Dodać pokrojoną wcześniej kapustę, wodę, koncentrat bulionu mięsnego, majeranek, słodką paprykę, kminek, ziele angielskie, liście laurowe i pozostałe ½ łyżeczki pieprzu. Nałożyć przystawkę Varoma, dusić90 min/120°C//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowaną kapustę przełożyć na półmisek, dodać ugotowane żeberka, wymieszać kopystką. Żeberka w kapuście podawać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków.
Przewijanie do góry