
Żeberka w kapuście
896 kcal /
3752 kJKalorie
3752 kJKalorie
41.2 gBiałko
11.7 gWęglowodany
79.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g żeberek wieprzowych, pasków pokrojonych na kawałki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 800 g kapusty kiszonej odsączonej z zalewy
- 120 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do obsmażenia żeberek
- 850 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½
- łyżeczki kminku, mielonego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej żeberka, oprószyć je solą i ½ łyżeczki pieprzu, odstawić.
- Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć żeberka ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kapustę kiszoną i przepłukać ją pod zimną, bieżącą wodą. Odcisnąć i pokroić kapustę na 2-3 cm kawałki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, marchewkę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pokrojoną wcześniej kapustę, wodę, koncentrat bulionu mięsnego, majeranek, słodką paprykę, kminek, ziele angielskie, liście laurowe i pozostałe ½ łyżeczki pieprzu. Nałożyć przystawkę Varoma, dusić90 min/120°C//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowaną kapustę przełożyć na półmisek, dodać ugotowane żeberka, wymieszać kopystką. Żeberka w kapuście podawać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków.