Nalewka daktylowa

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
19083.4 kJ /
4558 kcal
Kalorie
6.7 gBiałko
241 gWęglowodany
1.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 900 g daktyli, suszonych, bez pestek
  • 150 g jabłka, bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
  • 150 ggruszki, bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 1660 g wódki (patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć 300 g daktyli, rozdrobnić5 s/obr. 5, przełożyć do dużego słoja (3 l).
  2. Do naczynia miksującego włożyć 300 g daktyli, rozdrobnić5 s/obr. 5, przełożyć do słoja z rozdrobnionymi daktylami.
  3. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 300 g daktyli, jabłko i gruszkę, rozdrobnić5 s/obr. 5, przełożyć do słoja z rozdrobnionymi daktylami.
  4. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wódki, wymieszać10 s/obr. 5, wlać do słoja z rozdrobnionymi owocami, zakręcić, odstawić w nasłonecznione miejsce na 7 dni. Umyć naczynie miksujące.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma. Zawartość słoja ostrożnie wlać do dolnej części przystawki Varoma, pozostawić na ok. 30 min, aby płyn spłynął do naczynia miksującego. W tym czasie kilkakrotnie przemieszać kopystką, aby odsączyć jak najwięcej płynu. Zdjąć dolną część przystawki Varoma, odsączone owoce przełożyć do innego naczynia, odstawić (patrz wskazówka). Opłukać słój.
  6. Do naczynia miksującego dodać pozostałe 660 g wódki, wymieszać10 s/obr. 3. Przelać do opłukanego słoja. Umyć naczynie miksujące.
  7. Dolną część przystawki Varoma wyłożyć podwójną warstwą gazy w taki sposób, aby wszystkie otwory były zasłonięte.
  8. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma. Zawartość słoja ostrożnie wlać do dolnej części przystawki Varoma, pozostawić na 20-30 min, aby płyn spłynął do naczynia miksującego. Opłukać słój. Zdjąć dolną część przystawki Varoma. Nalewkę wlać do opłukanego słoja, zakręcić, odstawić w ciemne, chłodne miejsce na 7 dni. Umyć naczynie miksujące.
  9. Dolną część przystawki Varoma wyłożyć pojedynczą warstwą papierowego ręcznika w taki sposób, aby wszystkie otwory były zasłonięte.
  10. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma. Zawartość słoja ostrożnie wlać do dolnej części przystawki Varoma, pozostawić na 30-40 min, aby nalewka spłynęła do naczynia miksującego. Nalewkę przelać do butelki (0,7 l) (patrz wskazówka).
  11. Nalewkę daktylową podawać w małych kieliszkach jako dodatek do deserów.
Przewijanie do góry