
Nalewka daktylowa
19083.4 kJ /
4558 kcalKalorie
4558 kcalKalorie
6.7 gBiałko
241 gWęglowodany
1.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 900 g daktyli, suszonych, bez pestek
- 150 g jabłka, bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 150 ggruszki, bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 1660 g wódki (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć 300 g daktyli, rozdrobnić5 s/obr. 5, przełożyć do dużego słoja (3 l).
- Do naczynia miksującego włożyć 300 g daktyli, rozdrobnić5 s/obr. 5, przełożyć do słoja z rozdrobnionymi daktylami.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 300 g daktyli, jabłko i gruszkę, rozdrobnić5 s/obr. 5, przełożyć do słoja z rozdrobnionymi daktylami.
- Do naczynia miksującego wlać 1000 g wódki, wymieszać10 s/obr. 5, wlać do słoja z rozdrobnionymi owocami, zakręcić, odstawić w nasłonecznione miejsce na 7 dni. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma. Zawartość słoja ostrożnie wlać do dolnej części przystawki Varoma, pozostawić na ok. 30 min, aby płyn spłynął do naczynia miksującego. W tym czasie kilkakrotnie przemieszać kopystką, aby odsączyć jak najwięcej płynu. Zdjąć dolną część przystawki Varoma, odsączone owoce przełożyć do innego naczynia, odstawić (patrz wskazówka). Opłukać słój.
- Do naczynia miksującego dodać pozostałe 660 g wódki, wymieszać10 s/obr. 3. Przelać do opłukanego słoja. Umyć naczynie miksujące.
- Dolną część przystawki Varoma wyłożyć podwójną warstwą gazy w taki sposób, aby wszystkie otwory były zasłonięte.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma. Zawartość słoja ostrożnie wlać do dolnej części przystawki Varoma, pozostawić na 20-30 min, aby płyn spłynął do naczynia miksującego. Opłukać słój. Zdjąć dolną część przystawki Varoma. Nalewkę wlać do opłukanego słoja, zakręcić, odstawić w ciemne, chłodne miejsce na 7 dni. Umyć naczynie miksujące.
- Dolną część przystawki Varoma wyłożyć pojedynczą warstwą papierowego ręcznika w taki sposób, aby wszystkie otwory były zasłonięte.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma. Zawartość słoja ostrożnie wlać do dolnej części przystawki Varoma, pozostawić na 30-40 min, aby nalewka spłynęła do naczynia miksującego. Nalewkę przelać do butelki (0,7 l) (patrz wskazówka).
- Nalewkę daktylową podawać w małych kieliszkach jako dodatek do deserów.