Ziołowy kurczak Aleksandry Miotk

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
268 kcal /
1122 kJ
Kalorie
26.4 gBiałko
24.2 gWęglowodany
8.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 – 600 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry przekrojonych w poprzek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka kardamonu, mielonego
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki liści kozieradki, suszonych
  • ¼ – ½
  • płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g marchewki pokrojonej w 0,5 cm plastry
  • masło do ułożenia na filetach z piersi kurczaka
  • 700 g wody
  • 500 g ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
  • kiełki słonecznika do dekoracji (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej filety z piersi kurczaka, dodać oliwę, kardamon, kmin, kurkumę, kozieradkę, pieprz i ½ łyżeczki soli. Całość dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na 20 min.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej marchewkę, odstawić. Filety z piersi kurczaka ułożyć na 5 osobnych kawałkach papieru do pieczenia (30 cm x 30 cm), na każdym filecie równomiernie rozłożyć odważoną marchewkę i ½ łyżeczki masła. Zawinąć papier do pieczenia, tworząc zamknięte paczuszki, ułożyć je łączeniem do góry na wkładzie i w dolnej części przystawki Varoma, chowając złożone końcówki papieru pod paczuszki.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać ½ łyżeczki soli, włożyć koszyczek i umieścić w nim ziemniaki, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20-25 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, ostrożnie otworzyć paczuszki, ułożyć na talerzach. Ziołowego kurczaka Aleksandry Miotk podawać z ziemniakami i kiełkami słonecznika.
Przewijanie do góry