
Naleśniki z mięsnym farszem
447.6 kcal /
1872.6 kJKalorie
1872.6 kJKalorie
23.3 gBiałko
34.7 gWęglowodany
24.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g sera żółtego średnio twardego, np.goudy, twardej mozzarelli, pokrojonego na kawałki
- 1000 g mleka
- 345 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ¾
- łyżeczki soli
- 45 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do smażenia
- 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 g pomidora pokrojonego na kawałki
- 600 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- 30 g ketchupu
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć ser, rozdrobnić15 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać 600 g mleka, dodać 300 g mąki, jajka, proszek do pieczenia i ½ łyżeczki soli, wymieszać20 s/obr. 5. Przelać do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać pozostałe 45 g mąki, dodać 30 g masła, pozostałe 400 g mleka, ¼ łyżeczki soli i gałkę muszkatołową, wymieszać15 s/obr. 4. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, czerwoną paprykę, pomidor i pozostałe 15 g masła, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min 30 s/120°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mięso mielone, pozostałą 1 łyżeczkę soli, pieprz, paprykę słodką i zioła prowansalskie, gotować15 min/100°C//obr. 1. W tym czasie w stacji Thermimix Friend ustawić7 min/95°C/obr. 2i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. Nieprzywierającą patelnię (Ø 22 cm) natłuścić niewielką ilością masła i rozgrzać na średniej mocy palnika. Ciasto na naleśniki wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć 2-3 min lub do czasu, aż brzegi się zarumienią. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejną 1 min. W ten sam sposób usmażyć pozostałe 9 naleśników. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, pozostawić naczynie miksujące zamknięte.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 100 g rozdrobnionego sera i ketchup, przemieszać kopystką, wymieszać10 s//obr. 3. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Naleśniki posmarować mięsnym nadzieniem, zwinąć w rulony, układać w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem beszamelowym, posypać pozostałym rozdrobnionym serem. Piec 15-20 min (200°C). Naleśniki z mięsnym farszem podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).