
Naleśniki pełnoziarniste z farszem meksykańskim
375.2 kcal /
1569.8 kJKalorie
1569.8 kJKalorie
18.8 gBiałko
35 gWęglowodany
18.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Naleśniki: 250
- g mąki orkiszowej, razowej
- 350 g mleka
- 150 g wody
- 2 jajka
- 20 g oleju rzepakowego
- 1 szczypta soli
- Farsz meksykański: 80
- g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, przekrojona na pół
- 160 – 180 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (1 szt.)
- 20 g oliwa z oliwek
- 400 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ – ¾
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¼
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- ½
- łyżeczki oregano, suszonego
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- 300 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 1 łyżeczka soli
- 200 – 220 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy (1 puszka)
- olej rzepakowy ilość do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać mleko, wodę, jajka, olej i sól, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić na 15 min. W tym czasie umyć naczynie miksujące i przygotować farsz.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, papryczkę chili i czerwoną paprykę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wołowinę, przemieszać kopystką, dusić5 min/120°C//obr. .
- Dodać pieprz, kmin rzymski, cynamon, oregano, koncentrat pomidorowy, koncentrat bulionu mięsnego, przecier pomidorowy i sól, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, gotować7 min/100°C//obr. .
- Dodać fasolę (patrz wskazówka), podgrzewać5 min/80°C//obr. .
- Na nieprzywierającej patelni (Ø 20-22 cm) rozgrzać olej. Porcję ciasta na naleśniki wlać chochelką na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki, nadziewać je farszem meksykańskim i zawinąć. Naleśniki pełnoziarniste z farszem meksykańskim podawać bezpośrednio po przygotowaniu.