Naleśniki pełnoziarniste z farszem meksykańskim

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
375.2 kcal /
1569.8 kJ
Kalorie
18.8 gBiałko
35 gWęglowodany
18.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Naleśniki: 250
  • g mąki orkiszowej, razowej
  • 350 g mleka
  • 150 g wody
  • 2 jajka
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 1 szczypta soli
  • Farsz meksykański: 80
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, przekrojona na pół
  • 160 – 180 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (1 szt.)
  • 20 g oliwa z oliwek
  • 400 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ – ¾
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ½
  • łyżeczki oregano, suszonego
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 300 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 – 220 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy (1 puszka)
  • olej rzepakowy ilość do smażenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać mleko, wodę, jajka, olej i sól, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić na 15 min. W tym czasie umyć naczynie miksujące i przygotować farsz.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, papryczkę chili i czerwoną paprykę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać wołowinę, przemieszać kopystką, dusić5 min/120°C//obr. .
  5. Dodać pieprz, kmin rzymski, cynamon, oregano, koncentrat pomidorowy, koncentrat bulionu mięsnego, przecier pomidorowy i sól, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, gotować7 min/100°C//obr. .
  6. Dodać fasolę (patrz wskazówka), podgrzewać5 min/80°C//obr. .
  7. Na nieprzywierającej patelni (Ø 20-22 cm) rozgrzać olej. Porcję ciasta na naleśniki wlać chochelką na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki, nadziewać je farszem meksykańskim i zawinąć. Naleśniki pełnoziarniste z farszem meksykańskim podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry