Nadziewany kurczak na Varomie

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
982.9 kcal /
4112.3 kJ
Kalorie
65.6 gBiałko
39 gWęglowodany
61.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 10 – 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 50 – 55 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 40 g wątróbki drobiowej podrobów dodanych do kurczaka, pokrojonych na małe kawałki
  • (opcjonalnie)
  • 1 tuszka z kurczaka (1100-1300g)
  • 1 – 1 ½
  • łyżki przyprawy do kurczaka
  • 180 g mleka
  • 180 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 – 3 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • 700 g wody
  • 2 łyżeczki koncentrat bulionu warzywnego
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej wymieszana z 1 łyżką wody
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do smaku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i natkę pietruszki, rozdrobnić6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać 40 g masła i wątróbkę, dusić5 min/120°C//obr. 1. W tym czasie dolną część przystawki Varoma natłuścić masłem, odstawić. Kurczaka oprószyć wewnątrz i na zewnątrz przyprawą do kurczaka, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego dodać mleko, podgrzewać2 min/60°C/obr. 1.
  4. Dodać bułkę tartą, jajko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać15 s//obr. 3. Powstałym nadzieniem wypełnić kurczaka. Umieścić w przygotowanej przystawce Varoma, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary (patrz wskazówka), odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 60 g cebuli, dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego. Nałożyć przystawkę Varoma z kurczakiem, gotować na parze60 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie, 10-15 min przed końcem czasu gotowania na parze, rozgrzać piekarnik do temp 220°C (termoobieg). Dno naczynia żaroodpornego (28 x 18 cm), natłuścić masłem, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma. Kurczaka przełożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Piec 15-20 min (220°C, termoobieg) lub do momentu, aż skórka nabierze złotobrązowego koloru. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  6. Do naczynia miksującego dodać skrobię wymieszaną z wodą, zmiksować30 s/obr. 4-9, stopniowo zwiększając obroty, następnie gotować5 min/100°C/obr. 2.5.
  7. Dodać pozostałe 10-15 g masła, wymieszać15 s/obr. 3. Sos doprawić do smaku sokiem z cytryny. Przelać do sosjerki. Nadziewanego kurczaka na Varomie podawać bezpośrednio po przygotowaniu, pokrojonego na kawałki i udekorowanego natką pietruszki.
Przewijanie do góry