
Nadziewany kurczak na Varomie
982.9 kcal /
4112.3 kJKalorie
4112.3 kJKalorie
65.6 gBiałko
39 gWęglowodany
61.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 10 – 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 50 – 55 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 40 g wątróbki drobiowej podrobów dodanych do kurczaka, pokrojonych na małe kawałki
- (opcjonalnie)
- 1 tuszka z kurczaka (1100-1300g)
- 1 – 1 ½
- łyżki przyprawy do kurczaka
- 180 g mleka
- 180 g bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 – 3 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- 700 g wody
- 2 łyżeczki koncentrat bulionu warzywnego
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej wymieszana z 1 łyżką wody
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do smaku
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i natkę pietruszki, rozdrobnić6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 40 g masła i wątróbkę, dusić5 min/120°C//obr. 1. W tym czasie dolną część przystawki Varoma natłuścić masłem, odstawić. Kurczaka oprószyć wewnątrz i na zewnątrz przyprawą do kurczaka, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać mleko, podgrzewać2 min/60°C/obr. 1.
- Dodać bułkę tartą, jajko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać15 s//obr. 3. Powstałym nadzieniem wypełnić kurczaka. Umieścić w przygotowanej przystawce Varoma, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary (patrz wskazówka), odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 60 g cebuli, dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego. Nałożyć przystawkę Varoma z kurczakiem, gotować na parze60 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie, 10-15 min przed końcem czasu gotowania na parze, rozgrzać piekarnik do temp 220°C (termoobieg). Dno naczynia żaroodpornego (28 x 18 cm), natłuścić masłem, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma. Kurczaka przełożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Piec 15-20 min (220°C, termoobieg) lub do momentu, aż skórka nabierze złotobrązowego koloru. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do naczynia miksującego dodać skrobię wymieszaną z wodą, zmiksować30 s/obr. 4-9, stopniowo zwiększając obroty, następnie gotować5 min/100°C/obr. 2.5.
- Dodać pozostałe 10-15 g masła, wymieszać15 s/obr. 3. Sos doprawić do smaku sokiem z cytryny. Przelać do sosjerki. Nadziewanego kurczaka na Varomie podawać bezpośrednio po przygotowaniu, pokrojonego na kawałki i udekorowanego natką pietruszki.