Zupa krem z pora z serem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
224.1 kcal /
937.5 kJ
Kalorie
6.2 gBiałko
21.9 gWęglowodany
13.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 80 – 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 700 g pora pokrojonego w 5 mm plastry
  • 1 pęczek koperku, świeżego tylko liście
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 600 g wody
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 300 g mleka
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 20 g masła
  • 100 g sera owczego (typu feta mizithra) pokrojonego w 2 cm kostkę (patrz wskazówka)
  • papryka słodka, mielona ilość do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, por i koperek, dodać oliwę, rozdrobnić10-15 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać wodę i cukier, gotować15 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
  3. Dodać mleko, sól, pieprz i masło, podgrzewać2 min/90°C/obr. 2.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ser, odstawić. Zupę przelać do 6 misek, do każdej porcji dodać kilka kostek sera, udekorować mieloną papryką. Zupę krem z pora z serem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry