Zupa krem z pora z serem
224.1 kcal /
937.5 kJKalorie
937.5 kJKalorie
6.2 gBiałko
21.9 gWęglowodany
13.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 – 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 700 g pora pokrojonego w 5 mm plastry
- 1 pęczek koperku, świeżego tylko liście
- 30 g oliwy z oliwek
- 600 g wody
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 300 g mleka
- 1 ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 20 g masła
- 100 g sera owczego (typu feta mizithra) pokrojonego w 2 cm kostkę (patrz wskazówka)
- papryka słodka, mielona ilość do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, por i koperek, dodać oliwę, rozdrobnić10-15 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę i cukier, gotować15 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać mleko, sól, pieprz i masło, podgrzewać2 min/90°C/obr. 2.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ser, odstawić. Zupę przelać do 6 misek, do każdej porcji dodać kilka kostek sera, udekorować mieloną papryką. Zupę krem z pora z serem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.