
Nachos z tortilli i sos mango-chili
218.3 kcal /
913.8 kJKalorie
913.8 kJKalorie
5.8 gBiałko
22.3 gWęglowodany
12.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Nachos: 20
- g oliwy z oliwek
- 15 – 20 g wody
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- ½
- łyżeczki chili, mielonego
- ½
- łyżeczki czosnku,granulowanego
- 4 tortille pszenne pełnoziarniste Ø 20-22 cm
- Sos mango-chili: 1 – 2
- ząbki czosnku
- ½ – 1
- papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 5 g oliwy z oliwek
- 200 – 250 g mango, dojrzałego pokrojonego na kawałki
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- ½ – ¾
- łyżeczki kolendry, mielonej
- ¾
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej oliwę i wodę, dodać sos sojowy, paprykę słodką, paprykę ostrą i czosnek, dokładnie wymieszać.
- Przygotowaną mieszanką, za pomocą pędzelka, posmarować tortille z obu stron tak, aby równomiernie rozprowadzić wszystkie przyprawy. Każdą tortillę pokroić radełkiem lub ostrym nożem, na 12-16 trójkątnych części. Rozłożyć równomiernie na przygotowanych wcześniej blachach do pieczenia. Piec 6-10 min (180°C), jedna blacha po drugiej. W tym czasie przygotować sos.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, chili i imbir, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mango, ocet ryżowy, kolendrę i sól, zmiksować30 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać5 min/90°C/obr. 2(patrz wskazówka). Przełożyć do miseczki. Nachos z tortilli i sos mango-chili podawać jako przekąskę.