Mleczny chleb (metoda Tangzhong)

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
300.4 kcal /
1261.7 kJ
Kalorie
8.8 gBiałko
39.4 gWęglowodany
11.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 330 g mleka plus dodatkowo 1 łyżeczka do posmarowania chleba
  • 560 g mąki pszennej chlebowej typu 750, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 30 g mleka w proszku
  • 20 g świeżych drożdży pokruszonych
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 1 ¼
  • łyżeczki soli
  • 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać 100 g mleka, dodać 60 g mąki, podgrzewać3 min/65°C/obr. 3. Pozostawić w naczyniu miksującym na 10 min.
  2. Dodać pozostałe 230 g mleka, 500 g mąki, mleko w proszku, drożdże, jajka, sól, masło i cukier, wyrobić Ciasto /4 min. Ciasto powinno mieć dość luźną konsystencję. Przełożyć do miski, uformować w kulę, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. (patrz wskazówka). W tym czasie formę keksową (dł. 26 cm) natłuścić masłem za pomocą pędzelka, odstawić.
  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat, podzielić na 3 równe części i uformować w kule. Każdą kulę rozwałkować na prostokąt (10 x 20 cm), następnie zwijać, zaczynając od krótszego boku. Powstałe wałki przekroić na pół, układać ciasno obok siebie w przygotowanej formie. Przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 min lub do momentu, aż chleb podwoi objętość. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.
  4. W małej misce wymieszać żółtko z 1 łyżeczką mleka, następnie za pomocą pędzelka posmarować wierzch bochenka. Piec 5 min (190°C), następnie zmniejszyć temp. do 170°C i piec 30 min (170°C) lub do momentu, aż chleb stanie się złotobrązowy. Ostrożnie wyjąć z formy, studzić na kratce. Mleczny chleb (metoda Tangzhong) podawać pokrojony na kromki z wybranymi dodatkami.
Przewijanie do góry