
Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową i cielęciną
366.4 kcal /
1532.9 kJKalorie
1532.9 kJKalorie
21.6 gBiałko
27.1 gWęglowodany
19 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g polędwiczki z cielęciny w całości
- 500 g polędwiczki wieprzowej w całości
- sól do oprószenia
- ½
- łyżeczki pieprz czarny, mielony plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka szałwii, suszonej, otartej (opcjonalnie)
- 20 g oliwa z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia mięsa
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 50 g kostek boczku
- 900 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)
- 700 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
- 300 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej pokrojonej na 3 cm kawałki
- 1 liść laurowy, suszony
- 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- szczypiorek, świeży posiekany, do podania
- natka pietruszki, suszona posiekana, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej mięso, oprószyć solą, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem i szałwią, skropić oliwą. Dokładnie wymieszać, nacierając mięso przyprawami, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę i boczek, dusić3 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Nałożyć przystawkę Varoma z mięsem, gotować na parze22 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić pod przykryciem, aby zachować ciepło. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki.
- Do naczynia miksującego dodać 400 g ugotowanych ziemniaków, zmiksować40 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać pozostałe ugotowane ziemniaki, duszoną cebulę z boczkiem, fasolkę, liść laurowy i pieprz, przemieszać kopystką. Ponownie nałożyć przystawkę Varoma z mięsem. Mięso obrócić szczypcami kuchennymi na drugą stronę, aby równomiernie się gotowało, gotować na parze12 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać śmietanę, wymieszać kopystką. Ugotowaną na parze polędwiczkę pokroić w plastry. Zupę ziemniaczaną z fasolką szparagową podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną plastrami polędwiczki i posiekanym szczypiorkiem.