Zrazy mielone z ziemniakami, kapustą z jabłkiem i sosem warzywnym
679.8 kcal /
2846 kJKalorie
2846 kJKalorie
27.8 gBiałko
60.3 gWęglowodany
40.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Zrazy mielone: 60
- g cebuli przekrojonej na pół
- 15 g oleju rzepakowego
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego, np. z szynki, podzielonego na kawałki
- 1 jajko
- 20 g bułki tartej
- 10 g mleka
- 10 g wody
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¾
- łyżeczki soli
- mąka pszenna do obtoczenia zrazów
- Kapusta z jabłkiem: 150
- g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 550 g białej kapusty pokrojonej na 4 cm kawałki
- 200 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 łyżeczka cukru
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- olej rzepakowy do smażenia
- 10 g mąki pszennej
- 20 g masła
- Sos warzywny: 100
- g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 40 g pora biała część, pokrojonego w 5 mm plastry
- 450 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ¼
- łyżeczki soli
- 600 g ziemniaków (Ø 5-6 cm), pokrojonych wzdłuż na 4 części
- 15 g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mięso, jajko, bułkę tartą, mleko, pieprz i sól, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia. Masę podzielić na 4 równe części, uformować podłużne zrazy (dł. ok. 10 cm), obtoczyć w mące, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć jabłko, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć kapustę, rozdrobnić10-12 s/obr. 4. Kapustę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę, koncentratu bulionu warzywnego, cukier, pieprz i sól, gotować15 min/100°C//obr. 2. W tym czasie na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej na średniej mocy palnika. Zrazy krótko obsmażyć (ok. 2 min) z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Obsmażone zrazy umieścić na wkładzie Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać mąkę i masło, gotować2 min/100°C//obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, dodać rozdrobnione wcześniej jabłko, wymieszać kopystką, odstawić w ciepłe miejsce, aby kapusta nie ostygła.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, seler, pietruszkę i por, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, pieprz i ¼ łyżeczki soli. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej ziemniaki i olej, oprószyć pozostałą 1 łyżeczką soli, papryką słodką i tymiankiem, dokładnie wymieszać. Włożyć wkład Varomy z obsmażonymi zrazami, gotować na parze25-30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Założyć miarkę, zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.Zrazy mielone podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ziemniakami, kapustą z jabłkiem i sosem warzywnym.