Mus z wątróbki z konfiturą wiśniową

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
326.5 kcal /
1365.9 kJ
Kalorie
10.7 gBiałko
23.6 gWęglowodany
20.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 120 g masła pokrojonego na kawałki
  • 250 g wątróbki drobiowej np. z indyka kurczaka, oczyszczonej, pokrojonej na kawałki
  • 2 jajka
  • 50 g wiśniówki
  • 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
  • ¼ – ½
  • łyżeczki soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 450 g wiśni, mrożonych, bez pestek
  • 450 g wiśni, świeżych bez pestek
  • 50 g cukru
  • 50 g wody
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • kromki pieczywa opiekane (np. chałka), do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić3 min/70°C/obr. 1. Przelać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć wątróbkę, dodać jajka, wiśniówkę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, rozdrobnić1 min/obr. 4-10, stopniowo zwiększając obroty.
  3. Założyć motylek. Dodać roztopione masło, ubijać2 min/obr. 3.Zdjąć motylek. Masę przełożyć do porcelanowych foremek do Varomy, wypełniając je do ¾ wysokości. Umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć wiśnie, dodać cukier, wodę i sok z cytryny. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej foremki, gotować na parze25-27 min/Varoma//obr. 2. Mus z wątróbki podawać bezpośrednio po przygotowaniu z konfiturą wiśniową i opiekanym pieczywem, np. z chałką.
Przewijanie do góry