Mus z wątróbki z konfiturą wiśniową
326.5 kcal /
1365.9 kJKalorie
1365.9 kJKalorie
10.7 gBiałko
23.6 gWęglowodany
20.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g masła pokrojonego na kawałki
- 250 g wątróbki drobiowej np. z indyka kurczaka, oczyszczonej, pokrojonej na kawałki
- 2 jajka
- 50 g wiśniówki
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 450 g wiśni, mrożonych, bez pestek
- 450 g wiśni, świeżych bez pestek
- 50 g cukru
- 50 g wody
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- kromki pieczywa opiekane (np. chałka), do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić3 min/70°C/obr. 1. Przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć wątróbkę, dodać jajka, wiśniówkę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, rozdrobnić1 min/obr. 4-10, stopniowo zwiększając obroty.
- Założyć motylek. Dodać roztopione masło, ubijać2 min/obr. 3.Zdjąć motylek. Masę przełożyć do porcelanowych foremek do Varomy, wypełniając je do ¾ wysokości. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć wiśnie, dodać cukier, wodę i sok z cytryny. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej foremki, gotować na parze25-27 min/Varoma//obr. 2. Mus z wątróbki podawać bezpośrednio po przygotowaniu z konfiturą wiśniową i opiekanym pieczywem, np. z chałką.