
Żeberka po meksykańsku
966.5 kcal /
4046.7 kJKalorie
4046.7 kJKalorie
43.3 gBiałko
38.1 gWęglowodany
73.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 270 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- ½
- łyżeczki ziaren ziela angielskiego
- ¼
- łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- ½
- laski cynamonu
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
- 1 ząbek czosnku
- 5 czerwonych papryczek chili bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 20 g oliwy z oliwek
- 1400 g wody
- 30 g octu balsamicznego
- 3 łyżeczki soli
- 1200 g żeberek wieprzowych z kością, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 160 g piwa ciemnego
- 150 g pomidorów obranych, pokrojonych na kawałki
- 150 g zielonych pomidorów obranych, pokrojonych na kawałki
- 90 g marchewki pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 150 g ciecierzycy, suszonej uprzednio namoczonej przez 8-12godz. (patrz wskazówka)
- 4 liście laurowe, suszone
- 2 – 3 gałązki kolendry, świeżej
- 12 tortilli kukurydzianych małych
- 3 łyżki kolendry, świeżej posiekanej
- 3 limonki pokrojone w ćwiartki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć 150 g cebuli, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ziele angielskie, ziarna pieprzu, laskę cynamonu, oregano i tymianek, prażyć6 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pozostałe 120 g cebuli, 1 ząbek czosnku, papryczki chili i oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać 200 g wody, ocet i sól, zmiksować1 min 30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, gotować10 min/100°C/obr. 1. Przełożyć do miski.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z marynatą, odważyć do niej żeberka, wymieszać kopystką, tak aby marynata dokładnie je pokryła, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać piwo i pozostałe 1200 g wody, dodać pomidory, marchewkę, ciecierzycę, liście laurowe i kolendrę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy, wyłożyć je papierem do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte, włożyć na nie zamarynowane żeberka, polać je pozostałą marynatą, gotować na parze90 min/Varoma//obr. 1, gotować ponownie na parze40 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowane na parze żeberka przełożyć na półmisek, sos przelać do miski.
- Żeberka po meksykańsku podawać na ciepło z przygotowanym sosem, tortillami, kolendrą, posiekaną cebulą i ćwiartkami limonki.