Zawijane drożdżówki z serem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
581 kcal /
2431.2 kJ
Kalorie
20.2 gBiałko
62.3 gWęglowodany
28.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 220
  • g mleka
  • 80 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 40 g cukru
  • 30 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 2 – 3 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • Masa serowa: 500
  • g twarogu, półtłustego w kostce, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • Formowanie i pieczenie: mąka pszenna do oprószenia blatu
  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania drożdżówek
  • Lukier: 150
  • g cukru
  • 20 – 25 g wodygorącej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, cukier i drożdże, podgrzewać3 min/37°C/obr. 1.
  2. Dodać mąkę i jajko, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić masłem. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. W tym czasie 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać śmietanę, żółtka, cukier, cukier waniliowy i skrobię, wymieszać20 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt (35 x 60 cm). Na cieście rozsmarować masę serową, pozostawiając wzdłuż obu dłuższych boków ok. 5 cm margines. Boki z marginesem założyć do środka tak, aby lekko nachodziły na siebie. Skleić wszystkie krawędzie i ostrożnie obrócić ciasto tak, aby łączenie znalazło się na dole. Ostrym nożem pokroić ciasto na 10 pasów (szer. ok. 6 cm). Każdy pas ciasta skręcić dwukrotnie i ułożyć na przygotowanych wcześniej blachach. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  5. Wyrośnięte drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Piec 20-25 min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru, jedna blacha po drugiej. Upieczone drożdżówki odstawić do ostudzenia (ok. 30 min). W tym czasie przygotować lukier. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać wodę, wymieszać15 s/obr. 3. Za pomocą łyżeczki lub pędzelka posmarować drożdżówki lukrem. Zawijane drożdżówki z serem podawać jako drugie śniadanie lub podwieczorek.
Przewijanie do góry