
Zawijane drożdżówki z serem
581 kcal /
2431.2 kJKalorie
2431.2 kJKalorie
20.2 gBiałko
62.3 gWęglowodany
28.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 220
- g mleka
- 80 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 40 g cukru
- 30 g drożdży świeżych pokruszonych
- 2 – 3 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
- 450 g mąki pszennej
- 1 jajko
- Masa serowa: 500
- g twarogu, półtłustego w kostce, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- Formowanie i pieczenie: mąka pszenna do oprószenia blatu
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania drożdżówek
- Lukier: 150
- g cukru
- 20 – 25 g wodygorącej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, cukier i drożdże, podgrzewać3 min/37°C/obr. 1.
- Dodać mąkę i jajko, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić masłem. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. W tym czasie 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać śmietanę, żółtka, cukier, cukier waniliowy i skrobię, wymieszać20 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt (35 x 60 cm). Na cieście rozsmarować masę serową, pozostawiając wzdłuż obu dłuższych boków ok. 5 cm margines. Boki z marginesem założyć do środka tak, aby lekko nachodziły na siebie. Skleić wszystkie krawędzie i ostrożnie obrócić ciasto tak, aby łączenie znalazło się na dole. Ostrym nożem pokroić ciasto na 10 pasów (szer. ok. 6 cm). Każdy pas ciasta skręcić dwukrotnie i ułożyć na przygotowanych wcześniej blachach. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Wyrośnięte drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Piec 20-25 min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru, jedna blacha po drugiej. Upieczone drożdżówki odstawić do ostudzenia (ok. 30 min). W tym czasie przygotować lukier. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę, wymieszać15 s/obr. 3. Za pomocą łyżeczki lub pędzelka posmarować drożdżówki lukrem. Zawijane drożdżówki z serem podawać jako drugie śniadanie lub podwieczorek.