Pasta z topinamburu
67 kcal /
280 kJKalorie
280 kJKalorie
2.1 gBiałko
6.6 gWęglowodany
4.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g topinamburu obranego, pokrojonego na kawałki
- 450 g wody
- 1 szczypta soli
- 2 – 3 gałązki kolendry, świeżej tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 15 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych, pokrojonych na kawałki
- 45 g słonecznika łuskanego
- 5 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 10 g oleju z pestek winogron
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć topinambur, rozdrobnić5 s/obr. 4.5. Topinambur zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę i sól, gotować15 min/100°C/obr. . Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez koszyczek, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pomidory i pestki słonecznika, rozdrobnić8 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ugotowany topinambur, sok z cytryny, pieprz i olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie5 s/obr. 5. Pastę z topinamburu podawać jako dodatek do pieczywa.