Pasta z topinamburu

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
67 kcal /
280 kJ
Kalorie
2.1 gBiałko
6.6 gWęglowodany
4.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g topinamburu obranego, pokrojonego na kawałki
  • 450 g wody
  • 1 szczypta soli
  • 2 – 3 gałązki kolendry, świeżej tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych, pokrojonych na kawałki
  • 45 g słonecznika łuskanego
  • 5 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 g oleju z pestek winogron

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć topinambur, rozdrobnić5 s/obr. 4.5. Topinambur zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać wodę i sól, gotować15 min/100°C/obr. . Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez koszyczek, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać pomidory i pestki słonecznika, rozdrobnić8 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać ugotowany topinambur, sok z cytryny, pieprz i olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie5 s/obr. 5. Pastę z topinamburu podawać jako dodatek do pieczywa.
Przewijanie do góry