Muffinki z whisky i czekoladą

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
317 kcal /
1329 kJ
Kalorie
5 gBiałko
31 gWęglowodany
19 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g cukru
  • 50 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
  • 120 g masła pokrojonego na kawałki
  • 120 g mleka
  • 30 g whisky
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 220 g mąki pszennej
  • Bita śmietana: 300
  • g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić6 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić4 min/70°C/obr. 1.
  5. Dodać mleko, whisky i jajka, wymieszać10 s/obr. 5.
  6. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wymieszać5 s/obr. 4.
  7. Dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać5 s//obr. 3. Ciasto nakładać równomiernie do papilotek, wypełniając wgłębienia do ¾ wysokości. Piec 20-25 min (180°C) lub momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące. Upieczone muffinki pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia.
  8. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.Bitą śmietanę przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, udekorować ostudzone muffinki. Muffinki z whisky i czekoladą podawać jako deser bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry