Muffiny bananowo-czekoladowe z orzechami
236 kcal /
991 kJKalorie
991 kJKalorie
3.8 gBiałko
34.2 gWęglowodany
10.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g płatków owsianych
- 100 ggorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych
- 370 g bananów pokrojonych na kawałki
- 1 jajko
- 170 g cukru
- 50 g oleju
- 160 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego w proszku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, zmielić8 s/obr. 9. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę i orzechy, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć banany, zmiksować6 s/obr. 6.
- Dodać jajko, cukier i olej, wymieszać5 s/obr. 4.
- Dodać zmielone płatki owsiane, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, wymieszać10 s/obr. 4. Dodać rozdrobnioną czekoladę z orzechami, delikatnie wymieszać za pomocą kopystki. Ciasto wyłożyć do ¾ wysokości każdej papilotki.
- Piec 20-25 min (180°C). Po wyjęciu z piekarnika pozostawić muffiny w formie na 5 min do ostygnięcia. Muffiny wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej.
- Muffiny bananowo-czekoladowe z orzechami podawać do herbaty lub kawy zbożowej.