Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
368.7 kcal /
1542.6 kJ
Kalorie
7.6 gBiałko
59 gWęglowodany
11.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 200
  • g mleka
  • 80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 70 g cukru
  • 25 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g, patrz wskazówka)
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kardamonu, mielonego
  • 1 szczypta soli
  • Budyń: 300
  • g mleka
  • 3 żółtka
  • 30 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 45 g mąki pszennej
  • Formowanie i pieczenie bułeczek: mąka pszenna do oprószenia
  • 1 białko lekko roztrzepane, do posmarowania
  • 200 g cukru pudru
  • 20 ggorącej wody
  • 12 łyżeczek wiórków kokosowych do posypania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, cukier i drożdże, podgrzewać3 min/37°C/obr. 1.
  2. Dodać mąkę, jajko, kardamon i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić masłem. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. lub do momentu, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotować budyń. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy i mąkę, gotować8 min/95°C//obr. 3. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą (folia powinna dokładnie przylegać do masy, aby zapobiec powstaniu twardego kożucha na powierzchni kremu), odstawić do lekkiego ostudzenia na min. 30 min. W trakcie studzenia nie mieszać budyniu. Pod koniec studzenia budyniu i wyrastania ciasta rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 12 równych części (ok. 65 g każda), uformować kule i ułożyć na przygotowanej blasze, zachowując odstępy. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić na ok. 20 min do wyrośnięcia. Palcami zrobić w każdej bułeczce bardzo głębokie wgłębienie i wypełnić je budyniem (ok. 1 czubata łyżka budyniu na porcję). Za pomocą pędzelka brzegi bułeczek posmarować białkiem. Piec ok. 25 min (180°C). Przełożyć na kratkę, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min. W tym czasie przygotować lukier. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać wodę, wymieszać15 s/obr. 3. Za pomocą pędzelka posmarować lukrem brzegi bułeczek dookoła budyniu i od razu posypać je wiórkami kokosowymi. Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller) podawać jako drugie śniadanie lub podwieczorek.
Przewijanie do góry