Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
368.7 kcal /
1542.6 kJKalorie
1542.6 kJKalorie
7.6 gBiałko
59 gWęglowodany
11.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 200
- g mleka
- 80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 70 g cukru
- 25 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g, patrz wskazówka)
- 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kardamonu, mielonego
- 1 szczypta soli
- Budyń: 300
- g mleka
- 3 żółtka
- 30 g masła
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 45 g mąki pszennej
- Formowanie i pieczenie bułeczek: mąka pszenna do oprószenia
- 1 białko lekko roztrzepane, do posmarowania
- 200 g cukru pudru
- 20 ggorącej wody
- 12 łyżeczek wiórków kokosowych do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, cukier i drożdże, podgrzewać3 min/37°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, jajko, kardamon i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić masłem. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. lub do momentu, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotować budyń. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy i mąkę, gotować8 min/95°C//obr. 3. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą (folia powinna dokładnie przylegać do masy, aby zapobiec powstaniu twardego kożucha na powierzchni kremu), odstawić do lekkiego ostudzenia na min. 30 min. W trakcie studzenia nie mieszać budyniu. Pod koniec studzenia budyniu i wyrastania ciasta rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 12 równych części (ok. 65 g każda), uformować kule i ułożyć na przygotowanej blasze, zachowując odstępy. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić na ok. 20 min do wyrośnięcia. Palcami zrobić w każdej bułeczce bardzo głębokie wgłębienie i wypełnić je budyniem (ok. 1 czubata łyżka budyniu na porcję). Za pomocą pędzelka brzegi bułeczek posmarować białkiem. Piec ok. 25 min (180°C). Przełożyć na kratkę, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min. W tym czasie przygotować lukier. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać wodę, wymieszać15 s/obr. 3. Za pomocą pędzelka posmarować lukrem brzegi bułeczek dookoła budyniu i od razu posypać je wiórkami kokosowymi. Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller) podawać jako drugie śniadanie lub podwieczorek.