Muffinki z nadzieniem czekoladowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
282 kcal /
1179 kJ
Kalorie
5 gBiałko
34 gWęglowodany
14 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 120 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy do muffinek
  • bułka tarta ilość do oprószenia formy do muffinek
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 g mleka
  • 250 g mąki pszennej, typ 850
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 12 kostek mlecznej czekolady
  • 60 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek natłuścić masłem, oprószyć bułką tartą, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier i jajka, wymieszać30 s/obr. 4.
  3. Dodać mleko, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać15 s/obr. 5. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy do muffinek. Do wnętrza każdej muffinki włożyć 1 kostkę mlecznej czekolady. Piec 25-30 min (180°C). Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Następnie podgrzewać3 min/50°C/obr. 2. Roztopioną czekoladą polać wierzch ostudzonych muffinek, odstawić na 5 min, aż czekolada całkowicie zastygnie.
  5. Muffinki z nadzieniem czekoladowym podawać jako deser.
Przewijanie do góry