Muffinki marchewkowo-orzechowe z kremem śmietankowo-cytrynowym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
371.8 kcal /
1555.6 kJ
Kalorie
6.2 gBiałko
32.7 gWęglowodany
25.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
  • 60 g kaszy jaglanej
  • 90 – 110 g cukru
  • 125 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 jajko
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • ¼
  • łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 szczypta soli
  • 130 g serka kremowego twarogowego, Hochland®, Kanapkowy śmietankowy, podzielonego na kawałki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • ½
  • łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek (6 szt.) wyłożyć papierowymi papilotkami lub natłuścić masłem, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy i kaszę jaglaną, dodać 60-80 g cukru, zmielić10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać marchewkę, masło, jajko, 10 g soku z cytryny, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól, rozdrobnić10 s/obr. 6. Ciasto przełożyć równomiernie do przygotowanej formy.
  4. Piec 18-20 min (180°C). Po wyjęciu z piekarnika muffinki pozostawić w formie na 5 min do lekkiego ostudzenia, następnie wyjąć z formy i odstawić na kratkę na ok. 10 min. W tym czasie przygotować krem waniliowy.
  5. Do naczynia miksującego włożyć serek kremowy, dodać pozostałe 20 g soku z cytryny, pozostałe 30 g cukru i cukier waniliowy, wymieszać25 s/obr. 4. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać rozetki na ostudzone muffinki. Muffinki marchewkowo-orzechowe z kremem śmietankowo-cytrynowym podawać jako deser.
Przewijanie do góry