Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem camembert

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
211 kcal /
883.3 kJ
Kalorie
9.7 gBiałko
23.7 gWęglowodany
10.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 600 g ziemniaków obranych
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g masła
  • 700 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 500 g wody
  • 1 opakowanie sera camembert (120g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ziemniaki, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać masło, pieczarki, sól i pieprz, dusić bez założonej miarki8 min/120°C//obr. .
  4. Dodać śmietanę i skrobię, wymieszać dokładnie kopystką, dusić bez założonej miarki3 min/120°C//obr. . W tym czasie odważone ziemniaki pokroić w 2-3 mm plastry, odstawić. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, dodać do niego pokrojone ziemniaki, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C, ser camembert pokroić w 2-3 mm plasterki, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ziemniaki ułożyć równomiernie na dnie naczynia żaroodpornego. Na ziemniaki wyłożyć przygotowane wcześniej pieczarki ze śmietaną, na wierzchu ułożyć plastry sera camembert.
  6. Piec 25 min (200°C). Podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry