
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem camembert
211 kcal /
883.3 kJKalorie
883.3 kJKalorie
9.7 gBiałko
23.7 gWęglowodany
10.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 600 g ziemniaków obranych
- 1 ząbek czosnku
- 20 g masła
- 700 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 500 g wody
- 1 opakowanie sera camembert (120g)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ziemniaki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, pieczarki, sól i pieprz, dusić bez założonej miarki8 min/120°C//obr. .
- Dodać śmietanę i skrobię, wymieszać dokładnie kopystką, dusić bez założonej miarki3 min/120°C//obr. . W tym czasie odważone ziemniaki pokroić w 2-3 mm plastry, odstawić. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, dodać do niego pokrojone ziemniaki, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C, ser camembert pokroić w 2-3 mm plasterki, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ziemniaki ułożyć równomiernie na dnie naczynia żaroodpornego. Na ziemniaki wyłożyć przygotowane wcześniej pieczarki ze śmietaną, na wierzchu ułożyć plastry sera camembert.
- Piec 25 min (200°C). Podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).