Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
388 kcal /
1624 kJ
Kalorie
21.1 gBiałko
33.4 gWęglowodany
20.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 20 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • ½ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 150 g seragouda pokrojonego na kawałki
  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 250 g kiełbasy np. śląskiej, toruńskiej, pokrojonej na kawałki
  • 20 g oleju
  • 850 g ziemniaków pokrojonych w 4 mm plastry
  • 600 g wody
  • 120 g mleka
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 jajka

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i kiełbasę, rozdrobnić5 s/obr. 5.
  3. Dodać olej, dusić5 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
  4. Ziemniaki ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  6. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Naczynie żaroodporne (28 x 18 cm) natłuścić olejem, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego wlać mleko, śmietanę, wbić jajka, dodać sól, pieprz, tymianek i połowę rozdrobnionego wcześniej sera, wymieszać10 s/obr. 4, odstawić.
  8. Połowę ugotowanych ziemniaków wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego tak, aby nachodziły na siebie. Następnie wyłożyć uduszoną cebulę z kiełbasą i drugą warstwę ziemniaków. Zalać masą ze śmietany i mleka, posypać drugą połową rozdrobnionego sera. Wstawić do piekarnika, piec bez przykrycia ok. 30 min (200°C).
  9. Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry