
Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i parmezanem
950.8 kcal /
3980.5 kJKalorie
3980.5 kJKalorie
21.5 gBiałko
51.5 gWęglowodany
77.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 550 g wody
- 750 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 800 – 900 g różyczek kalafiora
- 230 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
- ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia ziemniaków i kalafiora
- 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 3 żółtka
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 1 ½
- łyżeczki curry, mielonego (opcjonalnie)
- 15 g mąki pszennej
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 100 g śmietany, 12% tłuszczu
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 500 g wody, włożyć koszyczek odważyć do niego ziemniaki. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej 400-450 g kalafiora. Włożyć wkład Varomy, odważyć do niego pozostałe 400-450 g kalafiora, gotować na parze23 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie naczynie żaroodporne natłuścić masłem, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowane na parze ziemniaki i kalafior ułożyć w przygotowanym naczyniu żaroodpornym, oprószyćsolą. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć 200 g masła, roztopić4 min/75°C/obr. 2. Przelać do kubka, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wlać pozostałe 50 g wody, dodać sok z cytryny, żółtka, ¼ łyżeczki soli, pieprz i curry, podgrzewać2 min 30 s/70°C/obr. 4. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Podgrzewać kolejne4 min/70°C/obr. 4. W tym czasie powoli wlewać roztopione masło tak, aby spływało cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.Zdjąć motylek.Sos holenderski przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 30 g masła, dodać mąkę, podgrzewać2 min/95°C/obr. 1.5. Przemieszać kopystką dno naczynia miksującego.
- Dodać śmietanę min. 30% tłuszczu, śmietanę 12% tłuszczu, pozostałe ¼ łyżeczki soli, gałkę muszkatołową, gotować4 min/98°C/obr. 3.
- Dodać sos holenderski, wymieszać30 s/obr. 3. Masą polać równomiernie kalafior i ziemniaki, posypać rozdrobnionym parmezanem.
- Piec 10-12 min (180°C). Podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).