Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i parmezanem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
950.8 kcal /
3980.5 kJ
Kalorie
21.5 gBiałko
51.5 gWęglowodany
77.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 550 g wody
  • 750 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 800 – 900 g różyczek kalafiora
  • 230 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
  • ½
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia ziemniaków i kalafiora
  • 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 3 żółtka
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki curry, mielonego (opcjonalnie)
  • 15 g mąki pszennej
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 100 g śmietany, 12% tłuszczu
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać 500 g wody, włożyć koszyczek odważyć do niego ziemniaki. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej 400-450 g kalafiora. Włożyć wkład Varomy, odważyć do niego pozostałe 400-450 g kalafiora, gotować na parze23 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie naczynie żaroodporne natłuścić masłem, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowane na parze ziemniaki i kalafior ułożyć w przygotowanym naczyniu żaroodpornym, oprószyćsolą. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć 200 g masła, roztopić4 min/75°C/obr. 2. Przelać do kubka, odstawić.
  4. Założyć motylek.Do naczynia miksującego wlać pozostałe 50 g wody, dodać sok z cytryny, żółtka, ¼ łyżeczki soli, pieprz i curry, podgrzewać2 min 30 s/70°C/obr. 4. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Podgrzewać kolejne4 min/70°C/obr. 4. W tym czasie powoli wlewać roztopione masło tak, aby spływało cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.Zdjąć motylek.Sos holenderski przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 30 g masła, dodać mąkę, podgrzewać2 min/95°C/obr. 1.5. Przemieszać kopystką dno naczynia miksującego.
  6. Dodać śmietanę min. 30% tłuszczu, śmietanę 12% tłuszczu, pozostałe ¼ łyżeczki soli, gałkę muszkatołową, gotować4 min/98°C/obr. 3.
  7. Dodać sos holenderski, wymieszać30 s/obr. 3. Masą polać równomiernie kalafior i ziemniaki, posypać rozdrobnionym parmezanem.
  8. Piec 10-12 min (180°C). Podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry