
Zapiekanka ziemniaczana (gratin)
452.8 kcal /
1894.5 kJKalorie
1894.5 kJKalorie
15.4 gBiałko
49.4 gWęglowodany
22.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g ziemniaków, woskowych (niemączystych)
- olej rzepakowy do natłuszczenia formy
- 2 ząbki czosnku
- 70 g sera żółtego np.gouda, edam, ementaler, pokrojonego na kawałki
- 250 g mleka
- 50 g serka topionego podzielonego na kawałki
- 200 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
- 200 g śmietany, 18% tłuszczu w temp. pokojowej
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ziemniaki, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Kwadratową formę do zapiekania „Alex” natłuścić olejem za pomocą pędzelka (patrz wskazówka). Czosnek pokroić w cienkie plastry i rozłożyć na dnie formy.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić5 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać serek, crème fraîche, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, gotować10 min/100°C/obr. 1. W tym czasie ziemniaki pokroić w cienkie plastry (2-3 mm) i rozłożyć równomiernie w formie do zapiekania. Ziemniaki polać masą serową, posypać rozdrobnionym serem. Piec 45-50 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Zapiekankę ziemniaczaną (gratin) podawać na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.