
Zapiekanka ziemniaczana
384.1 kcal /
1606.9 kJKalorie
1606.9 kJKalorie
14.8 gBiałko
40.2 gWęglowodany
18.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g sera żółtego pokrojonego na kawałki
- 800 – 900 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 150 g mleka
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 50 g mleka
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C, termoobieg (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, rozdrobnić3-5 s/obr. 5.
- Dodać mleko, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować10 min/100°C//obr. 2. Masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia żaroodpornego (patrz wskazówka), posypać rozdrobnionym serem. Piec ok. 25 min (200°C, termoobieg). Zapiekankę ziemniaczaną podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po lekkim ostudzeniu.