Zapiekanka z ziemniaków i batatów (TM5)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
550.9 kcal /
2304.8 kJ
Kalorie
14.5 gBiałko
34 gWęglowodany
40.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g ziemniaków pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 500 g batatów pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 200 – 250 g sera cheddar, ciemnego pokrojonego na kawałki
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu białego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej ziemniaki i bataty, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone bataty. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Pokrojone bataty przełożyć do miski, odstawić.
  3. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ziemniaki. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Pokrojone ziemniaki przełożyć do miski z batatami, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 5. Rozdrobniony ser przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  6. Dodać pokrojone bataty i ziemniaki, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować15 min/100°C//obr. . W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  7. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do naczynia żaroodpornego, równomiernie posypać rozdrobnionym serem. Piec 20-30 min (180°C). Zapiekankę z ziemniaków i batatów podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry