
Zapiekanka z ziemniaków i batatów (TM5)
550.9 kcal /
2304.8 kJKalorie
2304.8 kJKalorie
14.5 gBiałko
34 gWęglowodany
40.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g ziemniaków pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 500 g batatów pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 200 – 250 g sera cheddar, ciemnego pokrojonego na kawałki
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej ziemniaki i bataty, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone bataty. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Pokrojone bataty przełożyć do miski, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ziemniaki. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Pokrojone ziemniaki przełożyć do miski z batatami, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 5. Rozdrobniony ser przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pokrojone bataty i ziemniaki, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować15 min/100°C//obr. . W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Zawartość naczynia miksującego przełożyć do naczynia żaroodpornego, równomiernie posypać rozdrobnionym serem. Piec 20-30 min (180°C). Zapiekankę z ziemniaków i batatów podawać bezpośrednio po przygotowaniu.