
Zapiekanka z wołowiny z warzywami
1292 kJ /
308 kcalKalorie
308 kcalKalorie
28.8 gBiałko
18.4 gWęglowodany
12.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
- 50 g bułki, czerstwej
- 240 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 200 g bakłażana, pokrojonego w 5 mm plastry
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 2 łyżki czerwonego octu winnego (opcjonalnie)
- 150 – 200 g białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- 1 łyżeczka soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g wody
- 400 g mięsa wołowegogulaszowego, ugotowanego, pokrojonego w 1 cm paski
- 300 g cukinii, pokrojonej w 1 cm plastry
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego, do posypania zapiekanki
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć bułkę, rozdrobnić10 s/obr. 8. Bułkę tartą przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 160 g cebuli, rozdrobnić5 s/obr. 5. Rozdrobnioną cebulę ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, powierzchnię wyrównać kopystką, na warstwie cebuli ułożyć pokrojone bakłażany, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 80 g cebuli i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać czerwony ocet winny, wino, koncentrat bulionu mięsnego, pomidory, zioła, sól, pieprz i wodę, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 240°C.
- Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niego wołowinę, włożyć wkład Varomy i odważyć do niego cukinię, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- W naczyniu żaroodpornym na warstwę cebuli i bakłażana wylać połowę sosu pomidorowego, posypać połową rozdrobnionego parmezanu, następnie ułożyć cukinię i wołowinę. Polać pozostałym sosem pomidorowym i posypać pozostałym parmezanem, naczynie żaroodporne przykryć pokrywą. Piec 15 min (240°C).
- Podawać na ciepło posypaną tymiankiem i bułką tartą.