Zapiekanka z szynką i brokułem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
776 kcal /
3249 kJ
Kalorie
41 gBiałko
79 gWęglowodany
31 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g sera ementaler pokrojonego na kawałki
  • 150 g szynki np.gotowanej, w kawałku
  • 1200 g wody
  • 2 ½
  • łyżeczki soli
  • 10 g oleju
  • 400 g makaronu, suchego, typu penne
  • 300 g różyczek brokułu pokrojonych na 2,5 cm kawałki
  • 20 g musztardy
  • 200 g mleka
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 200 g serka kremowego
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ½
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić7 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej szynkę, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli i olej gotować10 min/100°C/obr. 1. W tym czasie odważoną szynkę pokroić w 0,5 cm kostkę.
  3. Do naczynia miksującego dodać makaron. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej brokuły, oprószyć ½ łyżeczki soli, gotować na parze7 min/Varoma//obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Wstępnie podgotowany makaron odcedzić, następnie razem z brokułami i pokrojoną szynką umieścić w okrągłej formie kamionkowej „Anna” (patrz wskazówka), odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć 50 g rozdrobnionego wcześniej sera, dodać musztardę, mleko, śmietanę, jajka, koncentrat bulionu warzywnego, pozostałą 1 łyżeczkę soli, pieprz, paprykę i gałkę muszkatołową, wymieszać30 s/obr. 5. Masę przelać do naczynia z zapiekanką. Wierzch posypać pozostałą częścią rozdrobnionego sera. Piec 15-20 min (180°C). Podawać jako danie główne, bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry