
Zapiekanka z soczewicy
392.9 kcal /
1643.8 kJKalorie
1643.8 kJKalorie
23.2 gBiałko
43.2 gWęglowodany
15.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g oleju kokosowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia
- 40 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia
- 200 g seragouda pokrojonego na kawałki
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 100 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¼
- łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- 250 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 600 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 60 g sosu sojowego
- 200 g marchewki pokrojonej w 3 mm plastry
- 200 g cukinii pokrojonej na 1 cm kawałki
- 80 g mąki kasztanowej
- 80 g mąkigryczanej
- 2 jajka
- 2 pomidory pokrojone w plastry, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Naczynie żaroodporne natłuścić olejem kokosowym, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić12-14 s/obr. 5. Rozdrobniony ser przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i seler naciowy, dodać olej kokosowy, paprykę wędzoną, kmin rzymski i pieprz cayenne, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C//obr. 2.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego soczewicę, opłukać pod zimną, bieżącą wodą.
- Do naczynia miksującego dodać opłukaną soczewicę, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i sos sojowy, gotować10 min/100°C//obr. 2.
- Dodać 150 g rozdrobnionego wcześniej sera, marchewkę, cukinię, mąkę kasztanową i jajka, wymieszać10 s//obr. 4. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, posypać pozostałym serem. Na wierzchu ułożyć plastry pomidora i lekko docisnąć. Piec ok. 40 min (200°C). Zapiekankę z soczewicy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.