
Zapiekanka z porem, omułkami i małżami sercówkami
390.3 kcal /
1634.2 kJKalorie
1634.2 kJKalorie
9 gBiałko
26.7 gWęglowodany
27.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 150
- g masła zmrożonego, pokrojonego na 1-2 cm kawałki
- 150 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 50 g zimnej wody
- ¼
- łyżeczki soli
- Farsz: 20
- g masła
- 400 g pora tylko białej części, pokrojonej w 1 cm plastry
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- 40 g białego wina, wytrawnego
- 500 g omułków, świeżych, oczyszczonych w muszlach (patrz wskazówka)
- 300 g małży sercówek, świeżych oczyszczonych, w muszlach (patrz wskazówka)
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 3 szczypty pieprzu białego, mielonego
- 1 jajko roztrzepane
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę, wodę i sól, wymieszać20 s/obr. 6. Ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat, uformować kulę, następnie rozwałkować na kształt kwadratu o boku ok. 15 cm. Zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 20 min. Umyć naczynie miksujące.
- Wyjąć ciasto z lodówki na oprószony mąką blat, rozwałkować w podłużny prostokąt, o długości trzykrotnie większej niż jego szerokość (ok. 45 x 15 cm). Złożyć ciasto na trzy i obrócić o 90° tak, aby miejsce złożenia znalazło się po lewej stronie. Dwukrotnie powtórzyć proces wałkowania i składania ciasta, następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić ponownie do lodówki na 20 min lub do zamrażalnika na 5 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do naczynia miksującego włożyć masło i por, dodać sól, dusić10 min/120°C//obr. 1.
- Dodać wino. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej omułki. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego sercówki, gotować na parze10 min/Varoma//obr. 0.5. Przemieszać kopystką omułki i sercówki, gotować na parze ponownie10 min/Varoma//obr. 0.5. W tym czasie koszyczek umieścić w misce, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Zawartość naczynia miksującego odsączyć przez koszyczek. Odsączony płyn zachować (patrz wskazówka) lub wylać.
- Do naczynia miksującego włożyć odsączony por, dodać śmietanę i pieprz, gotować bez założonej miarki5 min/100°C//obr. 0.5. W tym czasie ugotowane na parze omułki i sercówki wyjąć z muszli, przełożyć do innego naczynia. Omułki i sercówki, które nie otworzyły się podczas gotowania na parze należy wyrzucić.
- Do naczynia miksującego włożyć obrane omułki i sercówki, podgrzewać bez założonej miarki2 min/80°C//obr. 0.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Na blacie ułożyć arkusz papieru do pieczenia i rozwałkować na nim schłodzone ciasto na prostokąt (ok. 40 x 30 cm). Rozwałkowane ciasto przenieść z papierem na blachę do pieczenia. Na środku ciasta ułożyć farsz formując wałek (ok. 25 x 10 cm). Ciasto, znajdujące się po bokach wałka farszu, pokroić w paski szerokości 1,5 cm. Z rogów płata ciasta odciąć prostokąty (7 x 5 cm). Górne i dolne końce ciasta nałożyć na farsz, następnie boczne paski nakładać naprzemiennie. Posmarować jajkiem za pomocą pędzelka. Piec 25-30 min (180°C) lub do momentu, aż ciasto stanie się złotobrązowe. Zapiekankę z porem, omułkami i małżami sercówkami odstawić do lekkiego ostudzenia i podawać pokrojoną w plastry.