Zapiekanka z kaszy gryczanej
331 kcal /
1385.8 kJKalorie
1385.8 kJKalorie
16.5 gBiałko
23 gWęglowodany
20.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g wody
- 100 g kaszygryczanej, prażonej
- bułka tarta ilość do oprószenia formy
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g masła
- 200 g cukinii obranej, pokrojonej w ok. 2 cm kostkę
- 1 jajko
- 250 g sera feta pokrojonego na kawałki
- ½
- łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- pomidorki koktajlowe ilość do dekoracji (ok. 5-10 szt.)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, kaszę przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę keksową natłuścić masłem i oprószyć bułką tartą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać cukinię, gotować8 min/100°C/obr. 1.
- Dodać ugotowaną kaszę, jajko, ser feta, zioła prowansalskie, pieprz i sól, wymieszać5 s//obr. 3. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe i przykryć folią aluminiową.
- Piec 30 min (200°C). Po tym czasie ostrożnie zdjąć folię i zmniejszyć temp. do 190°C, piec kolejne 15-25 min. Upieczoną zapiekankę odstawić na ok. 15 min. Zapiekankę z kaszy gryczanej podawać jako danie główne.
