Zapiekanka z kalafiora i jajek
526 kcal /
2199 kJKalorie
2199 kJKalorie
29 gBiałko
20 gWęglowodany
36 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
- 300 g seragouda pokrojonego na kawałki
- 1000 g wody
- 1000 g różyczek kalafiora (z 1-2 kalafiorów)
- 4 – 6 jajek
- 80 g mąki pszennej
- 80 g masła pokrojonego na kawałki
- 800 g mleka
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- 1 – 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać 500 g wody. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej kalafior, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z kalafiorem. Ustawić25 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać pozostałe 500 g wody. Włożyć koszyczek, umieścić w nim jajka, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki i schłodzić jajka pod zimną, bieżącą wodą, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C, funkcja grill.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać mąkę, dodać masło, mleko, sól i pieprz, podgrzewać9 min/90°C/obr. 2. W tym czasie obrać jajka, pokroić je w ćwiartki. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać gałkę muszkatołową i 100 g rozdrobnionego sera, wymieszać30 s/obr. 4.
- Ułożyć ugotowany na parze kalafior i ćwiartki jajek w naczyniu żaroodpornym, polać sosem i posypać pozostałym rozdrobnionym serem, piec ok. 10 min (200°C, funkcja grill) lub do momentu, aż nabierze złotobrązowego koloru. Zapiekankę z kalafiora i jajek podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
